Wykonanie
Tradycyjna włoska frittata to rodzaj omletu, w którym masę jajeczną
miesza się z warzywami a następnie smaży.W naszym przepisie zamiast
jajek używamy
tofu i pieczemy zamiast smażenia, co jest zdecydowanie zdrowszym rozwiązaniem. Ten zestw składników okazał się wyjątkowo szczęśliwy. Puszyste, delikatne
tofu, zapieczone z warzywami i podane ze świeżym, chrupiącym
chlebkiem staje się pokusą, której naprawdę trudno się oprzeć.
Tofu jest dobrym źródłem
białka, wapnia, fosforu, potasu, witaminy E i witamin z grupy B. W połączeniu z warzywami jest dobrym źródłem wielu cennych składników odżywczych korzystnych dla naszego zdrowia.

Składniki:1
cebula pokrojona w drobną kostkęOk. 8
pieczarek pokrojonych w plasterki1
cukinia pokrojona w kostkę2
papryki (o dowolnym kolorze) pokrojone w paseczki1 duży
pomidor pokrojony w plastry2 pęczki
szczypiorku1 pęczek
natki pietruszki1 kostka twardego
tofu, ok. 400g4-5 dużych łyżek
płatków drożdżowych (nutritional yeast flakes)ok. ½ szklanki
mleka roślinnego1 duża łyżka
skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej3/4 łyżeczki
bazylii½ łyżeczki
kurkumy (tumeric)½ łyżeczki kuminu (opcjonalnie)¼ łyżeczki granulowanego
czosnku lub 1 ząbek świeżego½ szklanki posiekanych
oliwek, czarnych lub kalamataDoprawiamy
solą i
pieprzem.Wykonanie:Na patelnię wlewamy 1 łyżkę
oliwy, dodajemy
cebulkę i
grzyby, podsmażamy.Następnie dodajemy
paprykę i smażymy kolejne kilka minut.Na końcu dorzucamy
cukinię.
Cukinia i
papryka powinny być lekko chrupiące po podsmażeniu.W blenderze miksujemy
tofu z
płatkami drożdżowymi,
mlekiem roślinnym,
skrobią kukurydzianą i
przyprawami, mieszamy z podsmażonymi warzywami i
pietruszką. Masę wylewamy na lekko natłuszczoną formę do pieczenia i dekorujemy plastrami
pomidorów,
szczypiorkiem i
oliwkami.Pieczemy w temperaturze 375 F (180 C) przez około 40 minut, aż masa lekko się zarumieni na wierzchu.Frittatę można podawać posypaną pokrojonymi
pomidorami,
szczypiorkiem i listkami
szpinaku, lub po prostu bez niczego.