Wykonanie
Walentynki są tuż za
rogiem a wraz z nimi wszelkiego rodzaju serduszkowe rozmaitości. Niezależnie czy obchodzimy je czy nie, zachęcam Was do wypieku takich zdrowych
ciasteczek, które na
sercowe problemy będą idealne.Bogate w antyoksydanty, zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, błonnik, no i przede wszystkim nie zawierają ani konserwantów, ani rafinowanego
cukru.A tak przy okazji – od serduszka do serduszka – serdecznie dziękujemy wszystkim lajkowiczom za odwiedzanie bloga, komentarze i wspólne gotowanie.

Składniki:6-8
daktyli lub około ½ szklanki pasty daktylowej1/3 szklanki
masła migdałowego lub inne
masło ( zobacz jak zrobić
masło tutaj)½ szklanki sosu
jabłkowego (lub startego na mus
jabłka)1 szklanka
mleka migdałowego lub inne roślinne (zobacz jak zrobić
mleko tutaj)Około ¼ – ½ łyżeczki
cynamonu lub
kardamonu(w zależności jak bardzo wyrazisty smak
cynamonu lubimy)2 duże łyżki karobu2 łyżeczki
waniliiOkoło 1/3 szklanki posiekanych
migdałów2 szklanki
płatków owsianych (nie używamy błyskawicznych)½ szklanki
wiórków kokosowych1/2 szklanki
słonecznika½ szklanki
suszonych żurawin (można użyć
rodzynki lub wymieszać)szczypta
soli (jeżeli używamy
masła solonego to nie solimy)
Daktyle lub pastę
daktylową zalewamy gorącą
wodą (około ¾ do 1 1/3 szklanki) i miksujemy w blenderze na gładką masę (masa powinna
mieć konsystencję gęstej
śmietany).Dodajemy
masło migdałowe, sos
jabłkowy,
mleko,
cynamon, karob,
wanilię,
sól i ponownie miksujemy.Masę mieszamy z pozostałymi składnikami (
płatki,
migdały,
kokos,
żurawiny i
słonecznik).W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 350 F (180 C) i wykładamy blachę papierem pergaminowym.Łyżeczką nakładamy masę do foremek w kształcie
serca, dociskamy masę palcami i wyjmujemy foremkę.Z przepisu wychodzi około 10-16 serduszek, w zależności od tego, jakiej wielkości foremkę użyjemy.Pieczemy przez około 30 minut, lub do czasu aż
ciasteczka lekko zbrązowieją.Zdejmujemy w blachy po kompletnym ostudzeniu.
Ciasteczka można
przech
owywać w zamkniętym pojemniku przez około 2 tygodnie. Są mało słodkie jak robimy bez polewy to proponjuę dodaćok. 2 łyżki
mioduPolewa czerwona:sok z
buraków (lub
sok malinowy)
sok z cytrynywoda3/4 szklanki
brązowego cukru zmielenego na puderDo
cukru pudru dodajemy po 1/5 łyżeczki soku z
buraków,
soku z cytryny i
wody cały czas mieszając. Mamy uzyskać dosyć lejącą konsystencję. Mamy uzyskać słodko kwaśny smak. Absolutnie się nie bójcie, nie czuć smaku
buraków.
Polewa czekoladowa:1/2 szklanki karobu1/2 szklanki
syropu klonowego1/4 szklanki
oleju kokosowgo2-3 łyżki
masła migdałowego lub z
nerkowców (almond butter lub cashew butter).
Syrop i karob mieszamy razem, podgrzewamy i dodajemy
olej kokosowy+
masło migdałowe, mieszamy aż się rozpuszczą.Na bazie przepsiu .
