ßßß
Składniki:6-8 daktyli lub około ½ szklanki pasty daktylowej1/3 szklanki masła migdałowego lub inne masło ( zobacz jak zrobić masło tutaj)½ szklanki sosu jabłkowego (lub startego na mus jabłka)1 szklanka mleka migdałowego lub inne roślinne (zobacz jak zrobić mleko tutaj)Około ¼ – ½ łyżeczki cynamonu lub kardamonu(w zależności jak bardzo wyrazisty smak cynamonu lubimy)2 duże łyżki karobu2 łyżeczki waniliiOkoło 1/3 szklanki posiekanych migdałów2 szklanki płatków owsianych (nie używamy błyskawicznych)½ szklanki wiórków kokosowych1/2 szklanki słonecznika½ szklanki suszonych żurawin (można użyć rodzynki lub wymieszać)szczypta soli (jeżeli używamy masła solonego to nie solimy)Daktyle lub pastę daktylową zalewamy gorącą wodą (około ¾ do 1 1/3 szklanki) i miksujemy w blenderze na gładką masę (masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany).Dodajemy masło migdałowe, sos jabłkowy, mleko, cynamon, karob, wanilię, sól i ponownie miksujemy.Masę mieszamy z pozostałymi składnikami (płatki, migdały, kokos, żurawiny i słonecznik).W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 350 F (180 C) i wykładamy blachę papierem pergaminowym.Łyżeczką nakładamy masę do foremek w kształcie serca, dociskamy masę palcami i wyjmujemy foremkę.Z przepisu wychodzi około 10-16 serduszek, w zależności od tego, jakiej wielkości foremkę użyjemy.Pieczemy przez około 30 minut, lub do czasu aż ciasteczka lekko zbrązowieją.Zdejmujemy w blachy po kompletnym ostudzeniu.Ciasteczka można przech
owywać w zamkniętym pojemniku przez około 2 tygodnie. Są mało słodkie jak robimy bez polewy to proponjuę dodaćok. 2 łyżki mioduPolewa czerwona:sok z buraków (lub sok malinowy)sok z cytrynywoda3/4 szklanki brązowego cukru zmielenego na puderDo cukru pudru dodajemy po 1/5 łyżeczki soku z buraków, soku z cytryny i wody cały czas mieszając. Mamy uzyskać dosyć lejącą konsystencję. Mamy uzyskać słodko kwaśny smak. Absolutnie się nie bójcie, nie czuć smaku buraków.Polewa czekoladowa:1/2 szklanki karobu1/2 szklanki syropu klonowego1/4 szklanki oleju kokosowgo2-3 łyżki masła migdałowego lub z nerkowców (almond butter lub cashew butter).Syrop i karob mieszamy razem, podgrzewamy i dodajemy olej kokosowy+ masło migdałowe, mieszamy aż się rozpuszczą.Na bazie przepsiu .