ßßß
Składniki:2, 5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych1/2 szklanki słonecznika1/2 szklanki wiórków kokosowych1/2 szklanki zmielonych migdałów2 łyżeczki sody1,5 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 lub 1 szkalnka razowej i 1 szklanka białej pszennej3/4 szklanki miodu lub brązowego cukru1/2 szklanki oleju3 łyżeczki carobu (mączka chlebka świętojańskiego, opcjonalnie, jeżeli chcemy aby ciasteczka miały czekoladowy kolor)1/2 – 3/4 szklanki wody lub mleka roślinnego (użyłam migdałowe)1 łyżeczka soli2 łyżeczki nasion szałwi hiszpańskiej (chia seeds) lub 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego2 łyżki syropu daktylowego (opcjonalnie)orzechy włoskie lub pecan do dekoracjiWykonanie:Składniki suche mieszamy razem.Miód, wodę, sól i olej miksujemy w blenderze.Po zmiksowaniu mieszamy wszystko razem. Jeżeli okaże się, że masa jest zbyt sucha i się nie klei, dodać tyle mleka aby się wszystko skleiło.Formujemy ciasteczka dekorując je orzechami. Użyłam orzechy pecan, ale można użyć takie na jakie mamy ochotę lub mamy w domu.Pieczemy w temp 360F (180C) ok. 20 min.Wychodzi ok. 30 ciasteczek.