Wykonanie
Każdy szanujący się wegetarianin będzie posiadał przepis na ciasteczeczka owsiane. Dlaczego? Są przede wszystkim tanie i bardzo łatwe w wykonaniu. Czyli, minium wysiłku, maksimum zadowolenia i zdrowia.Niktórzy, nie bez powodu, uznają
płatki za „owsiane panaceum”. Zawierają one spore ilości witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację, co na pewno przyda się każdemu z nas. Posiadają bardzo korzystny dla obniżenia cholesterolu beta-glucan, a do tego nienasycone kwasy tłuszczowe niezbędane w profilaktce chorób krążenia. Zdrowotnych powodów do zrobienia tych
ciasteczek jest już wystarczająco dużo, a robienie ich zimową
porą, to po prostu sama przyjemność.Zapraszam do pieczenia, smakowania i wspaniałej zabawy.
Składniki:2, 5 szklanki
płatków owsianych błyskawicznych1/2 szklanki
słonecznika1/2 szklanki
wiórków kokosowych1/2 szklanki zmielonych
migdałów2 łyżeczki
sody1,5 szklanki
mąki orkiszowej typ 2000 lub 1 szkalnka razowej i 1 szklanka białej pszennej3/4 szklanki
miodu lub
brązowego cukru1/2 szklanki
oleju3 łyżeczki carobu (mączka
chlebka świętojańskiego, opcjonalnie, jeżeli chcemy aby
ciasteczka miały
czekoladowy kolor)1/2 – 3/4 szklanki
wody lub
mleka roślinnego (użyłam
migdałowe)1 łyżeczka
soli2 łyżeczki nasion
szałwi hiszpańskiej (chia seeds) lub 2 łyżki zmielonego
siemienia lnianego2 łyżki
syropu daktylowego (opcjonalnie)
orzechy włoskie lub pecan do dekoracjiWykonanie:Składniki suche mieszamy razem.
Miód,
wodę,
sól i
olej miksujemy w blenderze.Po zmiksowaniu mieszamy wszystko razem. Jeżeli okaże się, że masa jest zbyt sucha i się nie klei, dodać tyle
mleka aby się wszystko skleiło.Formujemy
ciasteczka dekorując je
orzechami. Użyłam
orzechy pecan, ale można użyć takie na jakie mamy ochotę lub mamy w domu.Pieczemy w temp 360F (180C) ok. 20 min.Wychodzi ok. 30
ciasteczek.