ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

nazwa

Wykonanie

Każdy szanujący się wegetarianin będzie posiadał przepis na ciasteczeczka owsiane. Dlaczego? Są przede wszystkim tanie i bardzo łatwe w wykonaniu. Czyli, minium wysiłku, maksimum zadowolenia i zdrowia.
Niktórzy, nie bez powodu, uznają płatki za „owsiane panaceum”. Zawierają one spore ilości witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację, co na pewno przyda się każdemu z nas. Posiadają bardzo korzystny dla obniżenia cholesterolu beta-glucan, a do tego nienasycone kwasy tłuszczowe niezbędane w profilaktce chorób krążenia. Zdrowotnych powodów do zrobienia tych ciasteczek jest już wystarczająco dużo, a robienie ich zimową porą, to po prostu sama przyjemność.
Zapraszam do pieczenia, smakowania i wspaniałej zabawy.
Składniki:
2, 5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki zmielonych migdałów
2 łyżeczki sody
1,5 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 lub 1 szkalnka razowej i 1 szklanka białej pszennej
3/4 szklanki miodu lub brązowego cukru
1/2 szklanki oleju
3 łyżeczki carobu (mączka chlebka świętojańskiego, opcjonalnie, jeżeli chcemy aby ciasteczka miały czekoladowy kolor)
1/2 – 3/4 szklanki wody lub mleka roślinnego (użyłam migdałowe)
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki nasion szałwi hiszpańskiej (chia seeds) lub 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki syropu daktylowego (opcjonalnie)
orzechy włoskie lub pecan do dekoracji
Wykonanie:
Składniki suche mieszamy razem.
Miód, wodę, sól i olej miksujemy w blenderze.
Po zmiksowaniu mieszamy wszystko razem. Jeżeli okaże się, że masa jest zbyt sucha i się nie klei, dodać tyle mleka aby się wszystko skleiło.
Formujemy ciasteczka dekorując je orzechami. Użyłam orzechy pecan, ale można użyć takie na jakie mamy ochotę lub mamy w domu.
Pieczemy w temp 360F (180C) ok. 20 min.
Wychodzi ok. 30 ciasteczek.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/ciasteczka-owsiane