Wykonanie
Jeżeli szukasz apetycznego i zdrowego deseru na lato – tutaj kończą się Twoje poszukiwania.Poniższy deser możemy nawet podać dzieciom na śniadanie.
Migdały,
kasza jaglana,
mąka razowa i
owoce podane w takim wydaniu są po prostu wyśmienite.Zapraszam na wakacyjną przygodę z tartą.Składniki:Krem0,5 szklanki
migdałów (moczymy kilka godzin, i obieramy ze skórki)ok. 1 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej*1 -2 łyżki
miodu lub
syropu agave (możemy użyć więcej)
woda lub
mleko – tyle aby dobrze zmiksować na gęsty krem.
Sok z cytryny do smaku (ok. 1 łyżki)szczypta
soliKremu powinno wyjść ok. 2 1/4szklanki. Jeżeli wyjdzie za rzadki dodajmy więcej
kaszy jaglanej.*pod koniec gotowania
kaszy dodajemy 1 łyżeczkę
skrobi kukurydzianej.Ciasto1 szklanka
mąki z pełnego przemiału0,5 szklanki zmielonych
migdałówo,5 szklanki zmielonych
płatków owsianychszczypta
soli1/2 szklanki
wody1/3 szklanki
oleju1 łyżeczka
brązowego cukru1 łyżka zmielonego jasnego
siemienia lnianego, albo 2 łyżki białej
mąkiOlej,
wodę,
brązowy cukier (może być
miód,
syrop agave, itd.) i
sól miksujemy w blenderze do uzyskania koloru białego (wtedy wiemy że składniki dobrze połączyły się razem .Po zmiksowaniu delikatnie mieszamy z resztą składnikow. Układamy w naczyniu do tarty, albo rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami foli i dopiero przenosimy do naczynia.Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20 min.Po wystygnięciu dajemy krem i układamy
owoce.