Wykonanie
W świecie kulinarnym mojej córki te wakacje zdecydowanie możemy nazawać „Z wegańskim
ciastkiem na Ty” .Jedliśmy już kilka wersji różnych przepisów, które z wypiekami na twarzy, satysfakcją w oczach i miską w ręku przemieniła z tradycyjnych na wegańskie. Najczęściej były to udane eksperymenty, których rezultaty zjadaliśmy ze smakiem.Przepis poniżej jest naszym ulubionym. Najbardziej smakował z
szałwią hiszpańską (chia seeds).

Składniki:3/4 szklanki
masła orzechowego1 szklanka
płatków owsianych1 łyżeczka
wanili1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 szklanki
brązowgo cukru lub
miodu2 łyżki zmielonego
siemienia lnianego lub
szałwi hiszpańskiej (chia seeds)1/3 szklanki karob
chips (absolutnie opcjonalnie dla tych którzy mają mozliwość ich zakupu, są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością)szczypta
soliWykonanie:
Siemię lniane mieszamy z 5 łyżkami
mleka roślinnego lub
wody.Następnie mieszamy z resztą składników.Blaszkę smarujemy
oliwą i posypujemy
mąką.
Ciasteczka uformowałam łyżką do
lodów.Z porcji wyszło mi 12 małych
ciasteczek.Pieczemy je w piekarniku w temperaturze 350F (180C) przez 10-12 min (nie dłużej!).
