Wykonanie
Pyszne, chrupkie owsiane
ciasteczka zadedykowane prawdziwym miłośnikom
gorzkiej czekolady . Jej smak wspaniale uzupełnia dodatek cudownie aromatycznych, pełnych smaku
orzechów laskowych, które wspaniale chrupią
między zębami.
Ciasteczka są w pełni wegańskie i bezglutenow e, dlatego to
słodycz dla każdego!Wegańskie, bezglutenowe
czekoladowe ciastka owsiane z
gorzką czekoladą i
orzechami laskowymi, jak się okazało, ulubione
ciasteczka mojej sąsiadki. Podarowując je, bałam się o to, czy jej zasmakują, gdyż dodatek
gorzkiej czekolady sprawia, że
ciasteczka są mało słodkie. Są idealne dla tych, którzy za słodkościami nie przepadają, a ich ulubioną
słodyczą jest
gorzka czekolada. Oczywiście, jest również wersja dla "Misiów Puchatków". Jeśli nimi jesteście, zamieńcie
czekoladę na
mleczną lub zwiększcie o 1/3 ilość
cukru. Obiecuję, obie wersje - niebo w gębie!

wegańskie bezglutenowe(ok. 20
ciasteczek)- 80 g bezglutenowych
płatków owsianych- 80 g
mąki gryczanej- 100 ml rozpuszczonego
oleju kokosowego- 80 g
brązowego cukru muscovado*- 120 g
orzechów laskowych bez skórki** - 40 g zmielonych na
mąkę, a 80 g posiekanych z większe kawałki- 100 g pokrojonej w drobną kostkę (lub jeśli chcecie większą)
gorzkiej czekolady***- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego- 1 łyżka mielonego
siemienia lnianego- szczypta
soli- 1/2 łyżeczki
sody (można pominąć)- ewentualnie kilka łyżek
mleka roślinnego - jeśli masa będzie zbyt gęstaNastawiam piekarnik na 180 st. C.W dużej misce mieszam wszystkie składniki (oprócz
czekolady i części posiekanych
orzechów) i dokładnie mieszam. Na końcu wsypuję
czekoladę i
orzechy.Na blachę wykładam papier do pieczenia . Z ciasta robię kulki, układam je na blaszce i spłaszczam, by uzyskać kształt
ciastek.Wstawiam
ciasteczka do piekarnika i piekę ok. 15 min.
Ciasteczka stwardnieją podczas studzenia.Smacznego!* Można użyć zwykłego brązowego lub zastąpić
ksylitolem, go jednak wtedy stracimy karmelowy posmak, który
daje muscovado** Jak usunąć skórkę z
orzechów włoskich? Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsyp
orzechy. Włóż je do piekarnika na ok. 10-15. Gdy skórka zacznie pękać, wyciągnij
orzechy z piekarnika u wyłóż je na czystą ścierkę.
Owiń je nią i krótko pocieraj. Pozostaw je w niej na ok. 30 min. Gdy
orzechy ostygną,
ponów czynność pocierania, a następnie odwiń ściereczkę i oddziel skórkę od
orzechów.*** Jeśli chcesz, by
ciasteczka były słodsze, bo te przez dodatek
gorzkiej czekolady są bardziej wytrawne, zamień
czekoladę na
mleczną lub dodaj o 1/3 więcej
cukru.