ßßß
wegańskie bezglutenowe(ok. 20 ciasteczek)- 80 g bezglutenowych płatków owsianych- 80 g mąki gryczanej- 100 ml rozpuszczonego oleju kokosowego- 80 g brązowego cukru muscovado*- 120 g orzechów laskowych bez skórki** - 40 g zmielonych na mąkę, a 80 g posiekanych z większe kawałki- 100 g pokrojonej w drobną kostkę (lub jeśli chcecie większą) gorzkiej czekolady***- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego- szczypta soli- 1/2 łyżeczki sody (można pominąć)- ewentualnie kilka łyżek mleka roślinnego - jeśli masa będzie zbyt gęstaNastawiam piekarnik na 180 st. C.W dużej misce mieszam wszystkie składniki (oprócz czekolady i części posiekanych orzechów) i dokładnie mieszam. Na końcu wsypuję czekoladę i orzechy.Na blachę wykładam papier do pieczenia . Z ciasta robię kulki, układam je na blaszce i spłaszczam, by uzyskać kształt ciastek.Wstawiam ciasteczka do piekarnika i piekę ok. 15 min. Ciasteczka stwardnieją podczas studzenia.Smacznego!* Można użyć zwykłego brązowego lub zastąpić ksylitolem, go jednak wtedy stracimy karmelowy posmak, który daje muscovado** Jak usunąć skórkę z orzechów włoskich? Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsyp orzechy. Włóż je do piekarnika na ok. 10-15. Gdy skórka zacznie pękać, wyciągnij orzechy z piekarnika u wyłóż je na czystą ścierkę. Owiń je nią i krótko pocieraj. Pozostaw je w niej na ok. 30 min. Gdy orzechy ostygną, ponów czynność pocierania, a następnie odwiń ściereczkę i oddziel skórkę od orzechów.*** Jeśli chcesz, by ciasteczka były słodsze, bo te przez dodatek gorzkiej czekolady są bardziej wytrawne, zamień czekoladę na mleczną lub dodaj o 1/3 więcej cukru.