Wykonanie
Nie znam osoby, która nie lubiłaby
czekolady . Samo słowo
czekolada kojarzy się z czymś przyjemnym i powoduje na twarzy rozmarzony uśmiech. Będąc na diecie, z poczuciem pokrzywdzenia wyrzucamy ją z menu. Czy słusznie? A może wykorzystajmy
czekoladę dobrej jakości i zróbmy sobie prezent w postaci zdrowych wegańskich i bezglutenowych
ciastek owsianych z dodatkiem wspomnianej
czekolady i domowych powideł ?
Czekolada ... kto jej nie kocha? Nie ma osoby, której nie kojarzyłaby się ona z czymś przyjemnym. Smak
czekolady towarzyszy nam od dzieciństwa - babcia obdarowująca
słodyczami, zakazane
ciasteczka jedzone po kryjomu przed mamą, tort urodzinowy,
czekoladki otrzymane w prezencie od pierwszej miłości. Dziś mówią nam - nie jedz
czekolady,
słodyczy.
Czekolada to zło, które wpływa na obwód naszego pasa. Rezygnujemy więc z niej, czując smutek i mając wrażenie, że robimy coś przeciw sobie, że pozbawiamy się czegoś, co sprawia, że nasze życie jest lepsze...Po pierwsze, powinniśmy zmienić myślenie. To nie
czekolada, a my mamy wpływ na jakość naszego życia. Po drugie, to bzdura, że
czekolada jest czymś złym, zakazanym . Istotne, jaka to
czekolada. Spokojnie możemy sięgać po tą, która zawiera więcej niż 70 %
kakao. W ograniczonych ilościach będzie ona pozytywnie wpływała na nasze zdrowie. Nie tylko podniesie nam poziom serotoniny, hormonu szczęścia, ale dostarczy naszemu organizmowi porządnej
dawki przeciwutleniaczy, magnezu, potasu i żelaza.Jemy więc
czekoladę, tylko mądrze . A i niemądrze też od czasu do czasu może się zdarzyć :)Dzisiaj proponuje Wam jednak
czekoladę jako dodatek do wegańskich i bezglutenowych owsianych
ciastek i to wzbogaconych pysznymi domowymi powidłami .
Słodycz, którą możemy jeść bez wyrzutów sumienia.

wegańskie, bezglutenowe(ok. 20 sztuk)- 120 g bezglutenowych
płatków owsianych- 100 g
mąki gryczanej- 3 łyżki
mąki z
amarantusa (można dać innej
mąki bezglutenowej)- 80 ml płynnego
oleju kokosowego- 100 g
brązowego cukru (najlepiej muscovado), można użyć
ksylitolu- 200 g
powideł śliwkowych (najlepiej domowych, bez
cukru)- 100 g pokrojonej
gorzkiej czekolady- 50 g pokrojonych
orzechów włoskich- 150 g posiekanych w większą kostkę
suszonych moreli (najlepiej ekologicznych, niesiarkowanych)- 2 łyżki mielonego
siemienia lnianego- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej (lub bezglutenowego
proszku do pieczenia)- szczypta
soliNastawiam piekarnik na 180 st. C.W dużej misce mieszam:
olej kokosowy, powidła,
brązowy cukier. Następnie dodaję mielone
siemię lniane i dokładnie mieszam.Do drugiej miski wsypuję
mąki,
sodę i
sól. Mieszam.Suche składniki dodaję do mokrych. Całość łączę w zwartą masę. Na koniec dodaję
gorzką czekoladę i
orzechy. Mieszam.Na blachę wykładam papier do pieczenia . Z ciasta robię kulki, układam je na blaszce i spłaszczam, by uzyskać kształt
ciastek.Wstawiam
ciasteczka do piekarnika i piekę ok. 20-25 min.Smacznego!