Wykonanie
autor przepisu Viola

400 g pełnoziarnistej
mąki orkiszowej + do podsypania100 g
płatków owsianych7 g
drożdży instant300 ml ciepłego
mleka1 płaska łyżeczka
soli2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
miodu2 łyżki
siemienia lnianego2 łyżki
ziaren słonecznikaMiód rozpuścić w
mleku. 200 g
mąki wsypać do miski. Domieszać
drożdże oraz
sól, zrobić wgłębienie, wlać
mleko z
miodem, wymieszać. Następnie dolać
oliwę i dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie domieszać pozostałe składniki. Całość przełożyć na wysypany
mąką blat roboczy i porządnie zagnieść. W razie potrzeby podsypać
mąką. Nadać wybrany przez nas kształt, lub włożyć do formy, przykryć i odstawić na 40 minut.Po dokładnym wyrobieniu ciasta, rozwałkowałam je , zrolowałam i naciełam nożem górę.Następnie przełożyłam do formy silikonowej, by ładnie rósł w górę, a nie na boki :)

Piec 50 minut w 200°C we wcześniej nagrzanym piekarniku.

