Wykonanie
Składniki2 porcje:1 kg
skrzydełek kurczaka (około 12 sztuk)30 g
masła1/2 ząbka
czosnku2 płaskie łyżki
brązowego cukru (użyłam
ciemnego muscovado)1 łyżka
miodu (lub
syropu klonowego)2 łyżki
sosu pomidorowego, dobrej jakości
koncentratu pomidorowego (użyłam koncentratu M&S z tubki), ewentualnie
ketchupu1 łyżeczka
sosu tabasco (można pominąć)1 pełna łyżka słodkiej łagodnej
papryki w proszku2 łyżeczki
pieprzu cayenne lub
pikantnej papryki w proszkuWarzywa:(
ogórek,
marchewka,
cukinia lub
seler naciowy) pokrojone w słupkiSosy:
serowy i
śliwkowy BBQ (przepisy pod zdjęciem), ewentualnie
ketchupPrzygotowanieSkrzydełka opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić nożem lub nożyczkami na 3 części w miejscach zgięcia. Najcieńsze części skrzydełek wyrzucić, dwie pozostałe części pozostawić. Natrzeć je
solą morską.Do rondelka włożyć
masło i drobno starty
czosnek, zagotować. Gotować przez 15 sekund, następnie odstawić z ognia, dodać
cukier i wymieszać aż się rozpuści. Dodać resztę składników:
miód, koncentrat lub
sos pomidorowy,
tabasco,
paprykę w proszku,
pieprz cayenne. Wymieszać na gęstą pastę i przestudzić. Skrzydełka włożyć do rondelka z marynatą i dokładnie wymieszać np. ręką.Piekarnik nagrzać na średnią moc grilla (np. włączone dwie grzałki górne i program środkowy - 2). W centralnej części piekarnika ustawić kratkę a pod nią blaszkę do pieczenia. Ułożyć skrzydełka i piec przez 15 minut aż będą ładnie zrumienione, następnie przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 15 minut. Mocne zrumienienie nie musi oznaczać spalenizny tylko skarmelizowany
cukier z marynaty. Obserwujmy skrzydełka podczas pieczenia aby za szybko się nie zrumieniły, gdyż każdy piekarnik inaczej grzeje z funkcją grillową. Skrzydełka podawać z sosami (przepisy pod dużym zdjęciem) i słupkami warzyw.
Śliwkowy sos BBQ:1 duży
pomidor (np. malinowy)4 duże
śliwki lub 6 mniejszych (poza sezonem można użyć mrożonych lub użyć
powideł śliwkowych)1 łyżka
masła1/2 ząbka
czosnku2 łyżeczki drobno startej
cebuli2 łyżki
brązowego cukru (użyłam
ciemnego muscovado)1 łyżka
miodu (lub
syropu klonowego)1 łyżka
sosu sojowego (opcjonalnie, lub troszkę
soli do smaku)1 łyżeczka
pieprzu cayenne lub
pikantnej papryki w proszku2 - 4 łyżki
powideł śliwkowych (opcjonalnie, do smaku i koloru)
Pomidora sparzyć, obrać, pokroić na kawałki i usunąć nasiona z
sokiem. Pozostały miąższ pokroić w kostkę.
Śliwki pokroić w kostkę usuwając pestki. Do rondelka włożyć
masło, drobno starty
czosnek i startą
cebulę, podgrzać i zagotować. Smażyć przez minutę na małym ogniu następnie dodać pokrojone
pomidory,
śliwki,
cukier,
miód,
sos sojowy,
pieprz cayenne lub
chilli w proszku. Gotować na większym ogniu przez około 15 minut aż sos będzie gęsty i mazisty. Zmiksować i wymieszać z powidłami śliwkowymi. Można pominąć powidła i zrobić nieco lżejszy oraz łagodniejszy sos np. tylko ze świeżych
śliwek. Sos
serowy:50 g
sera pleśniowego roquefort (lub innego pleśniowego, bleu,
sera topionego)1/3 ząbka
czosnku, startego na drobnej tarce80 g gęstej i kwaśnej
śmietany 12% - 18% (użyłam jogurtowej 10%)1 łyżka
soku z limonki1 i 1/2 łyżki
majonezuSer drobno pokruszyć, dodać
czosnek i rozetrzeć łyżką z resztą składników (konsystencja nie musi być idealnie gładka).