Śliwkowy sos BBQ to nasz „must have” każdej imprezy której towarzyszy grill. Sos barbecue jest jednym z najbardziej znanych i lubianych sosów wśród zwolenników dań z rusztu i może być podawany z wieprzowiną, żeberkami wołowymi czy kurczakiem.Składniki na sos BBQ:1 duży pomidor- najlepiej malinowy lub 2 średniej wielkości6 śliwek suszonych1 łyżka masła1/2 do 1 ząbka czosnku ( w zależności od wielkości)2 łyżeczki drobno startej cebuli2 łyżki brązowego cukru1 łyżka miodu1 łyżka sosu sojowego1 łyżeczka pieprzu cayenne4-5 łyżek powideł śliwkowychSólPrzygotowanie:Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Ze środka usuń gniazda nasienne. Pozostałość miąższu oraz śliwki suszone pokrój na drobniejsze kawałki. W rondelku rozpuść masło, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i cebulę startą na drobnej tarce. Smaż na ogniu przez bardzo krótką chwilę (około 1-2 minuty- nie więcej), dodaj pomidory, śliwki, miód, cukier, sos sojowy i pieprz. Gotuj na ogniu przez 15- 20 minut. Na koniec wszystko zmiksuj i dodaj powidła śliwkowe. Połącz i dosmacz do smaku solą.