Wykonanie
Skrzydełka w
sosie barbecueŚwietny przepis na pyszne soczyste skrzydełka w pikantnym sosie BBQ. Zrobiony przez nas sos będzie o wiele tańszy i zdrowszy od tego kupnego w sklepie. Skrzydełka świetnie się sprawdzą jako danie na imprezę czy obiad. Najlepiej pasują do nich pieczone ziemniaczki.Składniki (5-6 osób):2,5 kg
skrzydełek kurczaka80 g
masła2 małe ząbki
czosnku4 łyżki
brązowego cukru2 i 1/2 łyżki
miodu5 łyżek
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
sosu tabasco2 łyżki
słodkiej papryki w proszku2 łyżki
pieprzu cayenneZaczynamy od umycia i osuszenia skrzydełek, następnie odcinamy od nich lotki. Przekładamy do miski i nacieramy niedużą ilością
soli.W garnku rozpuszczamy
masło z przeciśniętymi przez praskę ząbkami
czosnku. Kiedy się zagotuje zdejmujemy z ognia. Dodajemy
cukier i mieszamy, aż prawie cały się rozpuści. Następnie dodajemy
miód,
koncentrat pomidorowy,
sos tabasco,
paprykę słodką i
pieprz cayenne. Wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy
sos jest przestudzony dodajemy go do skrzydełek i mieszamy, aż wszystkie będą w nim dokładnie obtoczone. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinkę.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C - góra-dół. Skrzydełka przedkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy jakieś 45 minut. W połowie pieczenia przewracamy je na drugą stronę. Skrzydełka będą mocno zrumienione przez karmelizujący się
cukier.Smacznego!