Wykonanie
ok 1kg skrzydełek30 g
masła2 ząbki
czosnku2 płaskie łyżki
brązowego cukru (można użyć białego)2 łyżki
miodu2 łyżki
koncentratu pomidorowego, ewentualnie
ketchupu1 łyżeczka
sosu tabasco (można pominąć)1 pełna łyżka słodkiej łagodnej
papryki w proszku2 łyżeczki
pieprzu cayenne lub
pikantnej papryki w proszkuwykonanie :Skrzydełka opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić nożem lub nożyczkami na 3 części w miejscach zgięcia. Najcieńsze części skrzydełek odłożyć( można wykorzystać do rosołu), dwie pozostałe części pozostawić. Natrzeć je
solą morską.Do rondelka włożyć
masło i drobno starty
czosnek, zagotować. Gotować przez chwilkę, następnie odstawić z ognia, dodać
cukier i wymieszać aż się rozpuści. Dodać resztę składników:
miód,
koncentrat pomidorowy,
tabasco,
paprykę w proszku,
pieprz cayenne. Wymieszać na gęstą pastę i przestudzić. Skrzydełka włożyć do rondelka z marynatą i dokładnie wymieszać odstawić na ok 2 godziny.Po 2 godzinach skrzydełka przesmażamy na patelni i przekładamy na ruszt.Piekarnik nagrzać na średnią moc grilla (np. włączone dwie grzałki górne . W centralnej części piekarnika ustawić ruszt a pod nim blaszkę do pieczenia.Piec przez 15 minut aż będą ładnie zrumienione, następnie przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 15 minut. Mocne zrumienienie nie musi oznaczać spalenizny tylko skarmelizowany
cukier z marynaty.