ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegojabłka 4 sztuksok z cytryny 1 łyżek stołowychcukier 50 gramóworzechy mielone 100 gramówjajka 4 sztukmąka 50 gramówcukier puder 80 gramówmleko 2 łyżek stołowychcukier 1 łyżek stołowychrum 2 łyżek stołowychjogurt naturalny 200 mililitrówśmietana kremówka 300 mililitrówcukier waniliowy 1 sztukcukier puder 2 łyżek stołowychżelatyna 2 łyżek deserowychWykonanie:Umyte, osuszone jabłka przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki, przełożyć do rondla, dodać 50g cukru oraz sok z cytryny. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, wystudzić.Ciasto: z białek i cukru pudru(80g) ubić sztywna pianę, mieszając, dodać mąkę, orzechy, mleko oraz żółtka. Jednolite ciasto wyłożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 170 stopniach.Krem: schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i waniliowym, połączyć z żelatyną namoczoną w 2 łyżkach zimnej wody i rozpuszczoną na małym ogniu oraz z jogurtem.Wystudzone ciasto skropić rumem wymieszanym z łyżką cukru, posmarować grubo kremem, a na wierzchu rozłożyć jabłka i wstawić na 2h do lodówki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: