ßßß Cookit - przepis na Tort jabłkowy

Tort jabłkowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jabłka 4 sztuk
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
cukier 50 gramów
orzechy mielone 100 gramów
jajka 4 sztuk
mąka 50 gramów
cukier puder 80 gramów
mleko 2 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowych
rum 2 łyżek stołowych
jogurt naturalny 200 mililitrów
śmietana kremówka 300 mililitrów
cukier waniliowy 1 sztuk
cukier puder 2 łyżek stołowych
żelatyna 2 łyżek deserowych
Wykonanie:
Umyte, osuszone jabłka przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki, przełożyć do rondla, dodać 50g cukru oraz sok z cytryny. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, wystudzić.
Ciasto: z białek i cukru pudru(80g) ubić sztywna pianę, mieszając, dodać mąkę, orzechy, mleko oraz żółtka. Jednolite ciasto wyłożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 170 stopniach.
Krem: schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i waniliowym, połączyć z żelatyną namoczoną w 2 łyżkach zimnej wody i rozpuszczoną na małym ogniu oraz z jogurtem.
Wystudzone ciasto skropić rumem wymieszanym z łyżką cukru, posmarować grubo kremem, a na wierzchu rozłożyć jabłka i wstawić na 2h do lodówki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8866/Tort-jablkowy