Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jabłka 4 sztuk
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
cukier 50 gramów
orzechy mielone 100 gramów
jajka 4 sztuk
mąka 50 gramów
cukier puder 80 gramów
mleko 2 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowych
rum 2 łyżek stołowych
jogurt naturalny 200 mililitrów
śmietana kremówka 300 mililitrów
cukier waniliowy 1 sztuk
cukier puder 2 łyżek stołowych
żelatyna 2 łyżek deserowychWykonanie:Umyte, osuszone
jabłka przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki, przełożyć do rondla, dodać 50g
cukru oraz
sok z cytryny. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż
cukier się rozpuści, wystudzić.Ciasto: z
białek i
cukru pudru(80g) ubić sztywna pianę, mieszając, dodać
mąkę,
orzechy,
mleko oraz
żółtka. Jednolite ciasto wyłożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 170 stopniach.Krem: schłodzoną
śmietanę ubić z
cukrem pudrem i
waniliowym, połączyć z
żelatyną namoczoną w 2 łyżkach zimnej
wody i rozpuszczoną na małym ogniu oraz z
jogurtem.Wystudzone ciasto skropić
rumem wymieszanym z łyżką
cukru, posmarować grubo kremem, a na wierzchu rozłożyć
jabłka i wstawić na 2h do lodówki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: