ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik z kokosową bezą

Jabłecznik z kokosową bezą

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jabłka 800 gramów
sok z cytryny 4 łyżek stołowych
cukier 300 gramów
cukier waniliowy 2 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
jajka 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mąka 175 gramów
wiórki kokosowe 100 gramów
margaryna 125 gramów
rum 3 łyżek stołowych
wiórki kokosowe prażone według uznania
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Obrane jabłka pokroić w niedużą kostkę, usuwając gniazda nasienne, skropić 3 łyżkami soku cytrynowego i wymieszać z 25g cukru.
Miękka margarynę utrzeć ze 100g cukru, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Kolejno dodawać 3 żółtka oraz 2 całe jajka. Do masy partiami wsypywać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem. Na koniec dodać rum. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać i ułożyć na nim pokrojone jabłka. Piec 30 minut w 180 stopniach.
Ubić białka ze szczyptą soli, pod koniec dodając stopniowo 175g cukru oraz łyżkę soku z cytryny. Gdy cukier już całkowicie się rozpuści, wymieszać z wiórkami kokosowymi. Wyłożyć piane równomiernie na upieczone ciasto i piec jeszcze 10 minut. Przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem oraz prażonymi wiórkami kokosowymi. Można podawać z lidami waniliowymi.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12858/Jablecznik-z-kokosowa-beza