ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojabłka 800 gramówsok z cytryny 4 łyżek stołowychcukier 300 gramówcukier waniliowy 2 łyżek deserowychsól 1 szczyptajajka 5 sztukproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychmąka 175 gramówwiórki kokosowe 100 gramówmargaryna 125 gramówrum 3 łyżek stołowychwiórki kokosowe prażone według uznaniacukier puder według uznaniaWykonanie:Obrane jabłka pokroić w niedużą kostkę, usuwając gniazda nasienne, skropić 3 łyżkami soku cytrynowego i wymieszać z 25g cukru.Miękka margarynę utrzeć ze 100g cukru, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Kolejno dodawać 3 żółtka oraz 2 całe jajka. Do masy partiami wsypywać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem. Na koniec dodać rum. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać i ułożyć na nim pokrojone jabłka. Piec 30 minut w 180 stopniach.Ubić białka ze szczyptą soli, pod koniec dodając stopniowo 175g cukru oraz łyżkę soku z cytryny. Gdy cukier już całkowicie się rozpuści, wymieszać z wiórkami kokosowymi. Wyłożyć piane równomiernie na upieczone ciasto i piec jeszcze 10 minut. Przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem oraz prażonymi wiórkami kokosowymi. Można podawać z lidami waniliowymi.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: