Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jabłka 800 gramów
sok z cytryny 4 łyżek stołowych
cukier 300 gramów
cukier waniliowy 2 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
jajka 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mąka 175 gramów
wiórki kokosowe 100 gramów
margaryna 125 gramów
rum 3 łyżek stołowych
wiórki kokosowe prażone według uznania
cukier puder według uznaniaWykonanie:Obrane
jabłka pokroić w niedużą kostkę, usuwając gniazda nasienne, skropić 3 łyżkami
soku cytrynowego i wymieszać z 25g
cukru.
Miękka margarynę utrzeć ze 100g
cukru,
cukrem waniliowym oraz szczyptą
soli. Kolejno dodawać 3
żółtka oraz 2 całe
jajka. Do masy partiami wsypywać przesianą
mąkę wymieszaną z proszkiem. Na koniec dodać
rum. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać i ułożyć na nim pokrojone
jabłka. Piec 30 minut w 180 stopniach.Ubić
białka ze szczyptą
soli, pod koniec dodając stopniowo 175g
cukru oraz łyżkę
soku z cytryny. Gdy
cukier już całkowicie się rozpuści, wymieszać z wiórkami kokosowymi. Wyłożyć piane równomiernie na upieczone ciasto i piec jeszcze 10 minut. Przestudzone ciasto oprószyć
cukrem pudrem oraz prażonymi wiórkami kokosowymi. Można podawać z lidami waniliowymi.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: