Od kilku dni miałam ochotę na szarlotkę ;), więc postanowiłam spróbować upiec.Składniki:Ciasto:- 500g mąki- łyżka proszku do pieczenia- łyżka cukru waniliowego- 250 g margaryny- jajko- szklanka cukru- szczypta soliŚrodek:- 6 średnich jabłek- cynamon- cukierDodatki:- cukier puder- cytrynaWykonanie:Przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukier, sól i posiekać z margaryną. Wbić jajko. Wyrobić ciasto.Podzielić na 2 części. Mniejszą włożyć do zamrażarki na godzinę. Drugą wyłożyć na dno blachy. Zrobić w kilku miejscach dziurki widelcem. Posypać skórką z cytryny (nie konieczne). Piec ok. 10 min w temperaturze 195 st. (ma się troszkę zarumienić). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dosypać cynamonu i cukru. Wymieszać. Nałożyć na upieczone ciasto. Posypać startym na dużych oczkach ciastem z zamrażarki. Włożyć piekarnika na ok. 25 minut w temp. 195 stopni. Posypać cukrem pudrem.Smacznego!