ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojabłka 1,5 kilogramówsok z cytryny 1 sztukmarcepan 200 gramówmargaryna 350 gramówcukier 250 gramówcukier waniliowy 2 łyżek deserowycharomat migdałowy według uznaniasól 1 szczyptajajka 6 sztukmąka 375 gramówproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychcukier puder 2 łyżek stołowychkonfitura morelowa 200 gramówWykonanie:Obrane jabłka pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Wierzch każdej cząstki ponacinać wzdłuż, aby powstał ozdobny wzorek. Skropić jabłka sokiem z cytryny.Zetrzeć marcepan na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekać. Następnie utrzeć go z margaryną, cukrem, cukrem waniliowym, kilkoma kroplami aromatu oraz solą, kolejno dodając jajka. Porcjami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem.Przełożyć ciasto do prostokątnej blachy posmarowanej tłuszczem, wyrównać. Ułożyć na nim jabłka ozdobnymi grzbietami do góry. Piec ok. 30 minut w 200 stopniach na złoty kolor.Lekko podgrzaną konfiturę przetrzeć przez sito i posmarować wierzch jeszcze ciepłego ciasta. Ostudzony placek posypać cukrem pudrem. Można podawać z bitą śmietana posypaną cynamonem lub kakao oraz z lodami waniliowymi.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: