ßßß Cookit - przepis na Jabłkowy placek z marcepanem

Jabłkowy placek z marcepanem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jabłka 1,5 kilogramów
sok z cytryny 1 sztuk
marcepan 200 gramów
margaryna 350 gramów
cukier 250 gramów
cukier waniliowy 2 łyżek deserowych
aromat migdałowy według uznania
sól 1 szczypta
jajka 6 sztuk
mąka 375 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
cukier puder 2 łyżek stołowych
konfitura morelowa 200 gramów
Wykonanie:
Obrane jabłka pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Wierzch każdej cząstki ponacinać wzdłuż, aby powstał ozdobny wzorek. Skropić jabłka sokiem z cytryny.
Zetrzeć marcepan na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekać. Następnie utrzeć go z margaryną, cukrem, cukrem waniliowym, kilkoma kroplami aromatu oraz solą, kolejno dodając jajka. Porcjami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem.
Przełożyć ciasto do prostokątnej blachy posmarowanej tłuszczem, wyrównać. Ułożyć na nim jabłka ozdobnymi grzbietami do góry. Piec ok. 30 minut w 200 stopniach na złoty kolor.
Lekko podgrzaną konfiturę przetrzeć przez sito i posmarować wierzch jeszcze ciepłego ciasta. Ostudzony placek posypać cukrem pudrem. Można podawać z bitą śmietana posypaną cynamonem lub kakao oraz z lodami waniliowymi.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12839/Jablkowy-placek-z-marcepanem