Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jabłka 1,5 kilogramów
sok z cytryny 1 sztukmarcepan 200 gramów
margaryna 350 gramów
cukier 250 gramów
cukier waniliowy 2 łyżek deserowych
aromat migdałowy według uznania
sól 1 szczypta
jajka 6 sztuk
mąka 375 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
cukier puder 2 łyżek stołowych
konfitura morelowa 200 gramówWykonanie:Obrane
jabłka pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Wierzch każdej cząstki ponacinać wzdłuż, aby powstał ozdobny wzorek. Skropić
jabłka sokiem z cytryny.Zetrzeć marcepan na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekać. Następnie utrzeć go z
margaryną,
cukrem,
cukrem waniliowym, kilkoma kroplami aromatu oraz
solą, kolejno dodając
jajka. Porcjami dodawać przesianą
mąkę wymieszaną z proszkiem.Przełożyć ciasto do prostokątnej blachy posmarowanej tłuszczem, wyrównać. Ułożyć na nim
jabłka ozdobnymi grzbietami do góry. Piec ok. 30 minut w 200 stopniach na złoty kolor.Lekko podgrzaną
konfiturę przetrzeć przez sito i posmarować wierzch jeszcze ciepłego ciasta. Ostudzony placek posypać
cukrem pudrem. Można podawać z
bitą śmietana posypaną
cynamonem lub
kakao oraz z
lodami waniliowymi.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: