ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojabłka 1,2 kilogramówsok z cytryny 5 łyżek stołowychmarcepan 125 gramówmasło 250 gramówcukier 325 gramówser mielony 300 gramówsól 1 szczyptacukier waniliowy 2 sztukmąka ziemniaczana 75 gramówmąka 350 gramówjajka 9 sztukproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychbudyń waniliowy 0,5 sztukmasa makowa 250 gramówkonfitura morelowa 2 łyżek stołowychcukier puder 1 łyżek stołowychWykonanie:Obrane jabłka pokroić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne, a miąższ pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marcepan. Utrzeć masło z 250g cukru , marcepanem, sola oraz 1 cukrem waniliowym. Kolejno dodawać po jednym z sześciu jajek. Przesianą mąkę wymieszać z maka ziemniaczana oraz proszkiem i stopniowo wsypywać do masy.Utrzeć ser z 3 jajkami, 75g cukru, budyniem oraz jednym cukrem waniliowym, na gładką masę. Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy obsypanej mąką. Łyżka na ciasto wykładać na przemian masą serową z masą makową. Na koniec rozłożyć jabłka i lekko je docisnąć. Piec ok. 45 minut w 180 stopni, ostudzić. Wierzch przestudzonego ciasta posmarować przetarta przez sito konfitura. Całość obficie oprószyć cukrem pudrem. Można tez dodatkowo udekorować ciasto plasterkami jabłka oraz listkami mięty lub melisy.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: