Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
masło 125 gramów
mąka 250 gramów
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
cukier 400 gramów
jajka 6 sztuk
budyń waniliowy 1,5 sztuk
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
cukier puder 1 łyżek stołowych
ser mielony 1 kilogramów
sól 1 szczyptaWykonanie:Z przesianej
mąki,
masła,
proszku do pieczenia, 100g
cukru,
soli oraz 1
jajka zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym
mąka blacie na koło o średnicy 37 cm. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy natłuszczonej i wysypanej
mąką, podciągnąć brzegi na wysokość ok. 6 cm.
Skód po nakłuwać widelcem. Ponownie wstawić na 10 minut do lodówki.Utrzeć 5
żółtek z
serem,
budyniem, 300g
cukru i
skórką z cytryny. Ubić
białka ze szczypta
soli i stopniowo dodawać do masy serowej. Rozsmarować masę na cieście. Piec ok. 70 minut w 180 stopniach. Po 40 minutach pieczenia można sernik przykryć na wierzchu folią aluminiową, aby zbytnio nie wysechł.Wyjąć sernik z piekarnika, nożem obkroić brzegi i pozostawić w formie do wystygnięcia.wyjąć ciasto z blachy.
Cukrem pudrem oprószyć brzegi ciasta, a wierzch można udekorować listkami
mięty.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: