ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomasło 125 gramówmąka 250 gramówproszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowychcukier 400 gramówjajka 6 sztukbudyń waniliowy 1,5 sztukskórka z cytryny - otarta 1 sztukcukier puder 1 łyżek stołowychser mielony 1 kilogramówsól 1 szczyptaWykonanie:Z przesianej mąki, masła, proszku do pieczenia, 100g cukru, soli oraz 1 jajka zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąka blacie na koło o średnicy 37 cm. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy natłuszczonej i wysypanej mąką, podciągnąć brzegi na wysokość ok. 6 cm. Skód po nakłuwać widelcem. Ponownie wstawić na 10 minut do lodówki.Utrzeć 5 żółtek z serem, budyniem, 300g cukru i skórką z cytryny. Ubić białka ze szczypta soli i stopniowo dodawać do masy serowej. Rozsmarować masę na cieście. Piec ok. 70 minut w 180 stopniach. Po 40 minutach pieczenia można sernik przykryć na wierzchu folią aluminiową, aby zbytnio nie wysechł.Wyjąć sernik z piekarnika, nożem obkroić brzegi i pozostawić w formie do wystygnięcia.wyjąć ciasto z blachy. Cukrem pudrem oprószyć brzegi ciasta, a wierzch można udekorować listkami mięty.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: