ßßß Cookit - przepis na Sernik na kruchym cieście

Sernik na kruchym cieście

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 125 gramów
mąka 250 gramów
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
cukier 400 gramów
jajka 6 sztuk
budyń waniliowy 1,5 sztuk
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
cukier puder 1 łyżek stołowych
ser mielony 1 kilogramów
sól 1 szczypta
Wykonanie:
Z przesianej mąki, masła, proszku do pieczenia, 100g cukru, soli oraz 1 jajka zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąka blacie na koło o średnicy 37 cm. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy natłuszczonej i wysypanej mąką, podciągnąć brzegi na wysokość ok. 6 cm. Skód po nakłuwać widelcem. Ponownie wstawić na 10 minut do lodówki.
Utrzeć 5 żółtek z serem, budyniem, 300g cukru i skórką z cytryny. Ubić białka ze szczypta soli i stopniowo dodawać do masy serowej. Rozsmarować masę na cieście. Piec ok. 70 minut w 180 stopniach. Po 40 minutach pieczenia można sernik przykryć na wierzchu folią aluminiową, aby zbytnio nie wysechł.
Wyjąć sernik z piekarnika, nożem obkroić brzegi i pozostawić w formie do wystygnięcia.
wyjąć ciasto z blachy. Cukrem pudrem oprószyć brzegi ciasta, a wierzch można udekorować listkami mięty.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12829/Sernik-na-kruchym-ciescie