Wykonanie
Ostatnio podawałam przepisy na serniki gotowane. Dzisiaj czas na sernik
mleczny . Bardzo delikatny, puszysty, lekki sernik jaki do tej
pory jadłam. Wprost rozpływa się w ustach.
Składniki:Ciasto:1
jajko12 dag zimnego
masła1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia2 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru pudruMasa serowa:80 dag
sera na sernik5
jajek1 szklanka
cukru1
budyń waniliowy120 ml
oleju250 ml
mlekaCiasto:
Mąkę,
cukier puder i
proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy
masło pokrojone w kostkę i wszystko siekamy nożem. Wbijamy
jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto owinięte w folię aluminiową wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto przekładamy na blaszkę oprószoną
mąką i pieczemy 15 minut w temperaturze 220 stopni.Masa serowa:4
białka ubijamy na sztywną pianę. Do 4
żółtek wbijamy pozostałe
jajko i ucieramy z
cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodajemy stopniowo:
ser,
mleko,
budyń i
olej. Pianę delikatnie mieszamy z masą
serową. Wykładamy na spód ciasta. Pieczemy 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.Smacznego!