ßßß Cookit - przepis na Mleczny sernik

Mleczny sernik

nazwa

Wykonanie

Ostatnio podawałam przepisy na serniki gotowane. Dzisiaj czas na sernik mleczny . Bardzo delikatny, puszysty, lekki sernik jaki do tej pory jadłam. Wprost rozpływa się w ustach.
Składniki:
Ciasto:
1 jajko
12 dag zimnego masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
Masa serowa:
80 dag sera na sernik
5 jajek
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy
120 ml oleju
250 ml mleka
Ciasto:
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i wszystko siekamy nożem. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto owinięte w folię aluminiową wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto przekładamy na blaszkę oprószoną mąką i pieczemy 15 minut w temperaturze 220 stopni.
Masa serowa:
4 białka ubijamy na sztywną pianę. Do 4 żółtek wbijamy pozostałe jajko i ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodajemy stopniowo: ser, mleko, budyń i olej. Pianę delikatnie mieszamy z masą serową. Wykładamy na spód ciasta. Pieczemy 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/04/mleczny-sernik.html