Pyszne, lekkie o bardzo delikatnym jabłkowym smaku ciasto na biszkoptowym spodzie. Piankę tworzą uprażone jabłka z ubitą śmietana kremówką, całość wzmocniona dodatkiem żelatyny. Ciasto doskonale wygląda i pięknie się porcjuje.Składniki na biszkopt:3 jajka60 g cukru90 g mąki (70 g pszennej i 20 ziemniaczanej)Składniki na mus:400 g jabłek120 g cukru pudru400 ml śmietany kremówki 30%25 g żelatyny instant150 ml soku jabłkowego1 zielone jabłkosok z cytryny1 łyżka masłaWykonanie:jajka ubić z cukrem na puch. Powoli dodawać przesiane mąki i delikatnie - już ręcznie wymieszać. Wyłożyć na okrągłą blaszkę i piec w 170`C 20 minut. Studzić na kratce400-500 g jabłek upiec i przetrzeć przez sito. 20 g żelatynny rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody, ostudzić, dodać do jabłek i wymieszaćbok tortownicy wyłożyć paskiem folii, posmarować masłem. Wylać na biszkopt mus. Wstawić do lodówki na 1 godzinępokroić zielone jabłko razem ze skórką na 1-milimetrowe plasterki. Rozłożyć na talerzu w jednej warstwie i skropić sokiem z cytryny. Wierzch i boki musu obłożyć plasterkami jabłkasok jabłkowy podgrzać. Rozpuścić w nim 5 g żelatyny i ostudzić. Jeszcze płynną galaretką oblać cienką warstwą mus i wstawić do lodówki na 30 minutSMACZNEGO !