Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 250 gramów
masło 120 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
śmietana kremówka 300 mililitrów
cukier 400 gramów
jajka 9 sztuk
skórka z cytryny - otarta 5 sztuk
sok z cytryny 5 sztuk
cukier puder według uznania
cytryna 1 sztukWykonanie:Z przesianej
mąki,
masła, 2 łyżek
cukru oraz
jajka wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folie i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkowanym
ciastem wylepić dno i boki formy. Przykryć folia aluminiową i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Usunąć folie i dopiekać, aż ciasto się zrumieni. Wyjąć, a termostat ustawić na 180 stopni.
Jajka utrzeć z
cukrem dodając
śmietanę, skórkę i sok z 5
cytryn. Masę rozsmarować na cieście i ponownie wstawić do piekarnika. Piec do chwili, aż nadzienie się zetnie - ok. 35 minut. Jeśli wierzch zacznie nadmiernie się rumienić, dopiekać pod folia aluminiowa. Lekko przestudzoną tartę posypać
cukrem pudrem i udekorować plasterkami
cytryny.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia FrancuskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: