ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 250 gramówmasło 120 gramówcukier 2 łyżek stołowychjajka 1 sztukśmietana kremówka 300 mililitrówcukier 400 gramówjajka 9 sztukskórka z cytryny - otarta 5 sztuksok z cytryny 5 sztukcukier puder według uznaniacytryna 1 sztukWykonanie:Z przesianej mąki, masła, 2 łyżek cukru oraz jajka wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folie i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkowanym ciastem wylepić dno i boki formy. Przykryć folia aluminiową i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Usunąć folie i dopiekać, aż ciasto się zrumieni. Wyjąć, a termostat ustawić na 180 stopni.Jajka utrzeć z cukrem dodając śmietanę, skórkę i sok z 5 cytryn. Masę rozsmarować na cieście i ponownie wstawić do piekarnika. Piec do chwili, aż nadzienie się zetnie - ok. 35 minut. Jeśli wierzch zacznie nadmiernie się rumienić, dopiekać pod folia aluminiowa. Lekko przestudzoną tartę posypać cukrem pudrem i udekorować plasterkami cytryny.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia FrancuskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: