ßßß Cookit - przepis na Tarta cytrynowa III

Tarta cytrynowa III

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
masło 120 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
śmietana kremówka 300 mililitrów
cukier 400 gramów
jajka 9 sztuk
skórka z cytryny - otarta 5 sztuk
sok z cytryny 5 sztuk
cukier puder według uznania
cytryna 1 sztuk
Wykonanie:
Z przesianej mąki, masła, 2 łyżek cukru oraz jajka wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folie i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkowanym ciastem wylepić dno i boki formy. Przykryć folia aluminiową i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Usunąć folie i dopiekać, aż ciasto się zrumieni. Wyjąć, a termostat ustawić na 180 stopni.
Jajka utrzeć z cukrem dodając śmietanę, skórkę i sok z 5 cytryn. Masę rozsmarować na cieście i ponownie wstawić do piekarnika. Piec do chwili, aż nadzienie się zetnie - ok. 35 minut. Jeśli wierzch zacznie nadmiernie się rumienić, dopiekać pod folia aluminiowa. Lekko przestudzoną tartę posypać cukrem pudrem i udekorować plasterkami cytryny.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Francuska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9555/Tarta-cytrynowa-III