ßßß Cookit - przepis na Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

nazwa

Wykonanie

To moje drugie podejście do cytrynowej tarty . Pierwsze była całkowitą porażką. Bo co może wyjść z kremu, gdzie na prawie identyczne proporcje jak w poniższym przepisie jest tylko 50 g cukru? Nie dało się go zjeść. Tym razem uważniej sprawdziłam ilość cukru, przeglądając przepisy. Krem w tej tarcie cytrynowej jest bardzo dobry. Słodki, cytrynowy, w smaku przypominający sernik. Ciasto kruche jest mięciutkie i bardzo smaczne. Dla lubiących kremy, tarta cytrynowa to ciasto ideał. Dużo kremu w delikatniej, kruchej otoczce. Polecam.
185 g(1 1/4 szklanki) mąki
40 g(1/4 szklanki) cukru pudru
30 g (1/3 szklanki) mielonych migdałów
125 g zimnego masła, pokrojonego
1 żółtko
masa cytrynowa:
1 łyżka startej skórki cytrynowej
125 ml ( 1/2 szklanki) soku z cytryny
5 jajek
165 g (3/4 szklanki)drobnego cukru
250 ml (1 szklanka) śmietanki kremówki(u mnie 48% double cream)
Mąkę, cukier puder, mielone migdały i masło łączymy (mikserem lub palcami). Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Wałkujemy ciasto tak, aby wypełniło foremkę do tarty o średnicy 24 cm. Wypełniamy foremkę ciastem, przycinamy brzegi, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nastawiamy na 200 st C.
Foremkę z ciastem wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego groch ceramiczny lub ryż. Pieczemy 15 minut. Zdejmujemy papier i groch, pieczemy dodatkowe 10 minut lub do momentu aż będzie lekko brązowe.
W międzyczasie składniki na krem miksujemy i pozostawiamy przez 5 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 180 st C. Krem wylewamy na ciasto. Pieczemy 30 minut lub do momentu aż masa będzie lekko ścięta. Studzimy. Wstawiamy do lodówki. Serwujemy posypane cukrem pudrem.
Przepis z "The Complete Book of Cupcakes & Baking"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/07/tarta-cytrynowa.html