Wykonanie
Tarta to tradycyjne danie kuchni francuskiej. My dzisiaj proponujemy Wam tarce
cytrynową z
bitą śmietaną. Kwaskowaty mus i słodka
śmietana -boski duet;)
Składniki na ciasto;
230 g
mąki,
130 g
masła,
1 1/3 łyżki
cukru,
1
jajkoSkładniki na mus;
5
żółtek,
puszka
mleka skondensowanego słodzonego,
łyżka otartej
skórki z cytryny,
1/2 szklanki
soku z cytryny,
Dodatkowo;
400 ml
śmietanki 30%,
łyżka
cukru,
łyżka otartej
skórki z cytryny,
Wykonanie ciasta;
Ze składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.
Ciastem wyłożyć formę tarty ok 27 cm średnicy i ponownie schodzić w lodówce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Na ciasto wyłożyć papier i wysypać
fasolę. Piec ok. 20 minut.Wyjąć
fasolę i piec jeszcze przez 5 minut.
Wykonanie musu.
Żółtka ubić na puszystą masę. Dodać
mleko skondensowane i
skórkę z cytryny oraz
sok z cytryny.
Wymieszać. Wylać na podpieczony spód i piec jeszcze ok 15 minut. Wyjąć i wystudzić w lodówce.
Ubić na sztywno
śmietanę 30 %. Pod koniec ubijania dodać
skórkę z cytryny i
cukier.
Smacznego...:)

http://anulekkkk.blox.pl/html