Wykonanie
Do tego przepisu podchodziłam już parę
razy i za każdym razem wygrywał inny przepis. Tym razem zdecydowałam się i nie żałuję. Jest to przepis Anny Olson. Ciasto kruche - przepyszne, masa cytrynowa delikatnie cytrusowa i na pewno nie po raz ostatni ją piekłam . Na drugi dzień jeszcze lepsza, taka schłodzona smakuje jak kruche
ciastko z
lodami :)Średnica blaszki : 26 cmTemp. pieczenia: 175 CCzas pieczenia : 20 min, 20-30 minut


Składniki:Ciasto kruche200 g
masła1/3 szkl.
cukru4
żółtka2 szkl.
mąkiMasa cytrynowa:skórka starta z 1
cytryny1/3 szkl.
soku z cytryny1/2 szkl.
cukru4 całe
jajkaśmietana kremówka 30%
Sposób przygotowania:
Masło z
cukrem mieszamy do momentu aż ładnie się połączą (
masło musi być miękkie)Następnie dodajemy
żółtka i wyrabiamy.Na końcu dodajemy
mąkę.Wstawiamy na 1 godz. do lodówki.Rozwałkujemy i przekładamy do foremki pokrytej papierem do pieczenia.Ponakuwać widelcem. ( ciasto podczas pieczenia lekko mi się wybrzuszyło ale po wyjęciu opadło więc nie sypałam wcześniej
fasoli )Piekarnik nagrzać do 175 C i piec ok. 20 minut.