Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 100(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 250 gramów
migdały mielone 50 gramów
skórka z cytryny - otarta 0,5 sztuk
jajka 1 sztuk
masło 175 gramów
cukier puder 350 gramówmarcepan 400 gramów
żółtka 2 sztuk
konfitura z dzikiej róży 400 gramów
sok z cytryny 4 łyżek stołowych
pistacje 20 gramówWykonanie:Z przesianej
maki,
skórki cytrynowej,
migdałów,
jajka, 125g
masła oraz 100g
cukru pudru zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folie i wstawić na 60 minut do lodówki. Rozwałkować na placek i pokroić na paski o szerokości 3 cm. Każdy pasek nakłuć kilka
razy widelcem i ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 10 minut. Pokrojoną w drobna kostkę masę marcepanową utrzeć na gładka masę z 50g
cukru pudru i
żółtkiem. Masą napełnić szprycę do dekoracji z okrągłą końcówką średniej wielkości i wycisnąć wzdłuż brzegów paski. Piec ciasto dalej w tej samej temperaturze jeszcze ok. 15 minut.
Konfiturę podgrzać z 2 łyżkami
soku z cytryny. Mieszając, gotować 5 minut. Napełnić tym woreczek foliowy i wycisnąć mus na środek paska. Tak udekorować wszystkie kawałki ciasta i pozostawić do zastygnięcia. Pozostały
cukier puder utrzeć z 2 łyżkami
soku z cytryny. Lukrem udekorować paski i posypać posiekanymi
pistacjami. Pozostawić do zastygnięcia. Każdy pasek pokroić na 10 mniejszych
ciastek.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: