ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 100(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 250 gramówmigdały mielone 50 gramówskórka z cytryny - otarta 0,5 sztukjajka 1 sztukmasło 175 gramówcukier puder 350 gramówmarcepan 400 gramówżółtka 2 sztukkonfitura z dzikiej róży 400 gramówsok z cytryny 4 łyżek stołowychpistacje 20 gramówWykonanie:Z przesianej maki, skórki cytrynowej, migdałów, jajka, 125g masła oraz 100g cukru pudru zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folie i wstawić na 60 minut do lodówki. Rozwałkować na placek i pokroić na paski o szerokości 3 cm. Każdy pasek nakłuć kilka razy widelcem i ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 10 minut. Pokrojoną w drobna kostkę masę marcepanową utrzeć na gładka masę z 50g cukru pudru i żółtkiem. Masą napełnić szprycę do dekoracji z okrągłą końcówką średniej wielkości i wycisnąć wzdłuż brzegów paski. Piec ciasto dalej w tej samej temperaturze jeszcze ok. 15 minut. Konfiturę podgrzać z 2 łyżkami soku z cytryny. Mieszając, gotować 5 minut. Napełnić tym woreczek foliowy i wycisnąć mus na środek paska. Tak udekorować wszystkie kawałki ciasta i pozostawić do zastygnięcia. Pozostały cukier puder utrzeć z 2 łyżkami soku z cytryny. Lukrem udekorować paski i posypać posiekanymi pistacjami. Pozostawić do zastygnięcia. Każdy pasek pokroić na 10 mniejszych ciastek.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: