ßßß Cookit - przepis na Krajanka szwecka z dziką różą

Krajanka szwecka z dziką różą

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 100
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
migdały mielone 50 gramów
skórka z cytryny - otarta 0,5 sztuk
jajka 1 sztuk
masło 175 gramów
cukier puder 350 gramów
marcepan 400 gramów
żółtka 2 sztuk
konfitura z dzikiej róży 400 gramów
sok z cytryny 4 łyżek stołowych
pistacje 20 gramów
Wykonanie:
Z przesianej maki, skórki cytrynowej, migdałów, jajka, 125g masła oraz 100g cukru pudru zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folie i wstawić na 60 minut do lodówki. Rozwałkować na placek i pokroić na paski o szerokości 3 cm. Każdy pasek nakłuć kilka razy widelcem i ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 10 minut. Pokrojoną w drobna kostkę masę marcepanową utrzeć na gładka masę z 50g cukru pudru i żółtkiem. Masą napełnić szprycę do dekoracji z okrągłą końcówką średniej wielkości i wycisnąć wzdłuż brzegów paski. Piec ciasto dalej w tej samej temperaturze jeszcze ok. 15 minut. Konfiturę podgrzać z 2 łyżkami soku z cytryny. Mieszając, gotować 5 minut. Napełnić tym woreczek foliowy i wycisnąć mus na środek paska. Tak udekorować wszystkie kawałki ciasta i pozostawić do zastygnięcia. Pozostały cukier puder utrzeć z 2 łyżkami soku z cytryny. Lukrem udekorować paski i posypać posiekanymi pistacjami. Pozostawić do zastygnięcia. Każdy pasek pokroić na 10 mniejszych ciastek.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9750/Krajanka-szwecka-z-dzika-roza