ßßß Cookit - przepis na Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 400 gramów
cukier puder 2 łyżek stołowych
masło 120 gramów
żółtka 1 sztuk
oliwa 1 łyżek stołowych
olejek waniliowy według uznania
jajka 6 sztuk
cukier puder 1,5 szklanek
masło 120 gramów
skórka z cytryny - otarta 4 sztuk
sok z cytryny 4 sztuk
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Z przesianej mąki masła, żółtka, 2 łyżek cukru pudru, olejku waniliowego oraz łyżki oliwy i wody zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wylepić nim średniej wielkości tortownicę, wyścieloną papierem do pieczenia. Po nakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wypełnić ziarnami fasoli lub ryżu i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Jajka ubijać w misce ustawionej na garnku z gotująca się wodą, dodać masło i wsypać cukier puder. Ubijać, aż cukier się rozpuści, dodać skórkę i sok z cytryn, ubijać do chwili, gdy masa zacznie gęstnieć. Masę wylać na ciasto i piec jeszcze 20 minut w 180 stopniach, aż nadzienie się zetnie. Tuz przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Grecka
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9248/Tarta-cytrynowa