ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 400 gramówcukier puder 2 łyżek stołowychmasło 120 gramówżółtka 1 sztukoliwa 1 łyżek stołowycholejek waniliowy według uznaniajajka 6 sztukcukier puder 1,5 szklanekmasło 120 gramówskórka z cytryny - otarta 4 sztuksok z cytryny 4 sztukcukier puder według uznaniaWykonanie:Z przesianej mąki masła, żółtka, 2 łyżek cukru pudru, olejku waniliowego oraz łyżki oliwy i wody zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wylepić nim średniej wielkości tortownicę, wyścieloną papierem do pieczenia. Po nakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wypełnić ziarnami fasoli lub ryżu i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Jajka ubijać w misce ustawionej na garnku z gotująca się wodą, dodać masło i wsypać cukier puder. Ubijać, aż cukier się rozpuści, dodać skórkę i sok z cytryn, ubijać do chwili, gdy masa zacznie gęstnieć. Masę wylać na ciasto i piec jeszcze 20 minut w 180 stopniach, aż nadzienie się zetnie. Tuz przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia GreckaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: