Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 400 gramów
cukier puder 2 łyżek stołowych
masło 120 gramów
żółtka 1 sztuk
oliwa 1 łyżek stołowych
olejek waniliowy według uznania
jajka 6 sztuk
cukier puder 1,5 szklanek
masło 120 gramów
skórka z cytryny - otarta 4 sztuk
sok z cytryny 4 sztuk
cukier puder według uznaniaWykonanie:Z przesianej
mąki masła,
żółtka, 2 łyżek
cukru pudru,
olejku waniliowego oraz łyżki
oliwy i
wody zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wylepić nim średniej wielkości tortownicę, wyścieloną papierem do pieczenia. Po nakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wypełnić ziarnami
fasoli lub
ryżu i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Jajka ubijać w misce ustawionej na garnku z gotująca się
wodą, dodać
masło i wsypać
cukier puder. Ubijać, aż
cukier się rozpuści, dodać skórkę i
sok z cytryn, ubijać do chwili, gdy masa zacznie gęstnieć. Masę wylać na ciasto i piec jeszcze 20 minut w 180 stopniach, aż nadzienie się zetnie. Tuz przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia GreckaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: