ßßß
ciasto kruche:225 g mąki30 g cukru pudru125 g schłodzonego masłajajkołyżka zimnej wodymasa:4 jajka roztrzepane165 g drobnego cukru80 ml kremówki2/3 szklanki soku z cytrynyłyżka drobno startej skórki z cytrynycukier puderPrzesiać do miski mąkę, cukier puder i sól.Palcami wetrzeć masło pokrojone w kostkę.Zrobić zagłębienie i dodać roztrzepane jajko.Siekać nożem aż ciasto zacznie się zbrylać.(Jeśli trzeba dodaj wodę).Zagnieść ciasto.Spłaszczyć, włóżyć do woreczka i schować do lodówki na pół godziny.Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.Blachę do tarty o średnicy 24 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na placek o średnicy około 30 cm.Nawiń ciasto na wałek i przełóż na blachę.Na ciasto połóż papier do pieczenia i obciąż ryżem, fasolą lub starymi monetami.Piecz 20 minut, następnie zdejmij papier i piecz kolejne 10 minut.Wyjmij z piekarnika i zajmij się masą.Ubij jajka, cukier i śmietanką do połączenia się składników.Dodaj sok z cytryny i skórkę, wymieszaj.Zmniejsz temp. piekarnika do 150 st. C.Wylej masę na ciasto i piecz 40-50 minut aż masa zastygnie.Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Do tej tarty użyłam mąki pszennej pomorskiej z Gdańskich Młynów .Mąka ta idealnie nadaje się do wypieków.
