ßßß Cookit - przepis na Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Małe słowa.
Małe gesty.
A ogromnie.
Cieszą.
"Wypieki" Anneka Manning
ciasto kruche:
225 g mąki
30 g cukru pudru
125 g schłodzonego masła
jajko
łyżka zimnej wody
masa:
4 jajka roztrzepane
165 g drobnego cukru
80 ml kremówki
2/3 szklanki soku z cytryny
łyżka drobno startej skórki z cytryny
cukier puder
Przesiać do miski mąkę, cukier puder i sól.
Palcami wetrzeć masło pokrojone w kostkę.
Zrobić zagłębienie i dodać roztrzepane jajko.
Siekać nożem aż ciasto zacznie się zbrylać.
(Jeśli trzeba dodaj wodę).
Zagnieść ciasto.
Spłaszczyć, włóżyć do woreczka i schować do lodówki na pół godziny.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
Blachę do tarty o średnicy 24 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na placek o średnicy około 30 cm.
Nawiń ciasto na wałek i przełóż na blachę.
Na ciasto połóż papier do pieczenia i obciąż ryżem, fasolą lub starymi monetami.
Piecz 20 minut, następnie zdejmij papier i piecz kolejne 10 minut.
Wyjmij z piekarnika i zajmij się masą.
Ubij jajka, cukier i śmietanką do połączenia się składników.
Dodaj sok z cytryny i skórkę, wymieszaj.
Zmniejsz temp. piekarnika do 150 st. C.
Wylej masę na ciasto i piecz 40-50 minut aż masa zastygnie.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Do tej tarty użyłam mąki pszennej pomorskiej z Gdańskich Młynów .Mąka ta idealnie nadaje się do wypieków.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/01/tarta-cytrynowa.html