Wykonanie
Składniki:- 1/2 kostki
masła- 4 łyżki
śmietany 18%- 2 łyżki
cukru pudru- około 1 szklanki
mąki (tyle aż ciasto zabierze)- 1 łyżka
soku z cytryny- 1 jako całePrzygotowanie:
Masło kroję w kostkę i miksuję z
jajkiem. Dodaję
cukier puder,
śmietanę - miksuje dalej. Dosypuje
mąkę i miksuje aż zaczną robić się grudy. Dosypuje
mąkę i ugniatam ręką ciasto aż
zrobi się kula. Wsadzam do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki, kulę ciasta kładę na folii i wałkuję. Wypełniam nim formę, nakłuwam spód widelcem i wkładam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmuje ciasto z piekarnika. Aby ciasto nie pękało i nie robiły się na nim
bańki, możecie o na niego papier do pieczenia a na papier wysypać
groch. Ja
grochu nie miałam więc położyłam naczynie żaroodporne :)Masa cytrynowa:- 5
jajek- 4 łyżki
cukru- 1
śmietanka kremówka 36%- skórka z jednej
cytryny- 3 łyżki
soku z cytrynyPrzygotowanie:Ubijam
śmietankę kremówkę z
jajkami, dodaję pozostałe składniki jak już będzie nieco ubita. Masę nakładam na upieczoną tartę i piekę jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach aż się zetnie. Po upieczeniu wkładam do lodówki.