ßßß
Składniki:- 1/2 kostki masła- 4 łyżki śmietany 18%- 2 łyżki cukru pudru- około 1 szklanki mąki (tyle aż ciasto zabierze)- 1 łyżka soku z cytryny- 1 jako całePrzygotowanie:Masło kroję w kostkę i miksuję z jajkiem. Dodaję cukier puder, śmietanę - miksuje dalej. Dosypuje mąkę i miksuje aż zaczną robić się grudy. Dosypuje mąkę i ugniatam ręką ciasto aż zrobi się kula. Wsadzam do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki, kulę ciasta kładę na folii i wałkuję. Wypełniam nim formę, nakłuwam spód widelcem i wkładam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmuje ciasto z piekarnika. Aby ciasto nie pękało i nie robiły się na nim bańki, możecie o na niego papier do pieczenia a na papier wysypać groch. Ja grochu nie miałam więc położyłam naczynie żaroodporne :)Masa cytrynowa:- 5 jajek- 4 łyżki cukru- 1 śmietanka kremówka 36%- skórka z jednej cytryny- 3 łyżki soku z cytrynyPrzygotowanie:Ubijam śmietankę kremówkę z jajkami, dodaję pozostałe składniki jak już będzie nieco ubita. Masę nakładam na upieczoną tartę i piekę jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach aż się zetnie. Po upieczeniu wkładam do lodówki.



