Wykonanie
Szarlotki, tarty z
jabłkami czy kruszonki to chyba ulubione ciasta u nas w domu. Tym razem postanowiłam wykorzystać kruche ciasto z tarty cytrynowej Bożeny Sikoń i dodać
jabłka.
Tarta wyszła cudowna.
Składniki (na blachę 23 cm):Ciasto kruche:150 g
masła240 g
mąki80 g
cukru pudru2
żółtka (40 g)kilka kropli
soku z cytryny2 kg
jabłek (antonówka, szara reneta)100 g
cukrujajko do smarowania
Wykonanie:Składniki siekamy nożem, zagniatamy ciasto i wkładamy w folii na lodówki na 30 minut. Odcinamy mniej kawałek mniej więcej 100 g. Większą część rozwałkowujemy i wykładamy foremki. Spód nakłuwamy. Wykładamy dokładnie folią aluminiową (szczególnie dokładnie dociskamy przy rancie) i pieczemy z obciążeniem (np.
groch,
fasola) przez 10 minut w 180 C. Zdejmujemy folię.Mniejszy kawałek rozwałkowujemy i na papierze wkładamy do lodówki.W międzyczasie szykujemy
jabłka. Myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Przekładamy na patelnię i dusimy, aż większość się rozpadnie. Pod koniec dodajemy
cukier, mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę.
Jabłka wykładamy na podpieczony spód. Wyjmujemy z lodówki rozwałkowany kawałek ciasta. Tniemy na paski. Układamy na jabłkach. Smarujemy
jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 - 30 minut.