Wykonanie
Ten wpis jest trochę z przekory, a trochę po to, aby niektórym udowodnić, że przepis na to ciasto nie jest zły. Pod podobnym wpisem na tartę z
jabłkami pojawiło się kilka negatywnych komentarzy. Dlatego też przygotowałam to ciasto kolejny raz, z nieco mniejszą ilością
owoców, bo tyle akurat miałam. Efekt? Z
ciastem pracuje się naprawdę dobrze i nikt mi nie wmówi, że przepis jest zły. Słodycz? Tutaj sprawa jest bardzo indywidualna. Rzeczywiście dla niektórych ilość
cukru może być za duża, ale wszystko zależy też od
słodyczy owoców.
Składniki:ciasto kruche (na tortownicę 24 cm):150 g
masła240 g
mąki80 g
cukru pudru2
żółtka duże lub 3 małe (40 g)kilka kropli
soku z cytrynyNadzienie800- 1000 g
jabłek (antonówka, szara reneta)300 g
śliwekok. 50 g
cukruWykonanie:
Masło i
mąkę posiekać, aż powstanie kruszonka. Dodać
cukier,
żółtka i
sok z cytryny i zagnieść ciasto. Można też wszystkie składniki wrzucić do misy robota i posiekać wszystkie składniki, aż powstanie zwarte ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Formę do tarty smarujemy
masłem. Ciasto dzielimy na 2 części - dużą i małą. Mniejszą część rozwałkowujemy, zawijamy w folię i ponownie wkładamy do lodówki. Duża rozwałkowujemy tak, aby przykryło dno i boki formy do tarty (24 cm). Nakłuwamy dno widelcem. Wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i na to wysypujemy
groch ceramiczny, lub inne obciążenie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 -190 stopni na około 10 - 15 minut. Wyjmujemy i zdejmujemy folię z obciążeniem.
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki.
Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na kawałki.
Jabłka dusimy na patelni lub w garnku często mieszając. Po kilku minutach dodajemy
śliwki i
cukier. Dobrze odparowujemy
owoce. Gotowe
owoce przekładamy na podpieczony spód.Z lodówki wyjmujemy rozwałkowany kawałek ciasta i kroimy go na paski. Paski rozkładamy na owocach tak, aby powstała kratka. Możemy posmarować ciasto
jajkiem lub
mlekiem (ja tym razem tego nie zrobiłam). Tartę wstawiamy do piekarnika (180 - 190 stopni) i pieczemy przez 20 - 30 minut.