ßßß
Składniki:1 szklanka mąki1 żółtko4 łyżki cukru pudru1/2 kostki masłatłuszcz do wysmarowania formyśliwkiMąkę mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy żółtko i miękkie masło i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy w folię i dajemy na godzinę do lodówki. W tym czasie dokładnie myjemy i osuszamy śliwki. Kroimy je na połówki i usuwamy pestki.Okrągłą formę na tartę smarujemy masłem i wyklejamy ciastem. Ciasto nie za bardzo daje się wałkować, więc zazwyczaj kruszę je w palcach prosto na wysmarowaną formę i po prostu wyklejam całą.Ciasto nakłuwamy widelcem i układamy śliwki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 45 minut. Jeśli śliwki są bardzo soczyste, możemy jeszcze dopiec od spodu 5-10 minut.Nie muszę chyba dodawać, że najlepsza jest na ciepło.http://www.rogalikblog.pl/wp-content/uploads/2010/05/IMG_4591.jpg