Wykonanie
czwartek, 15 Kwiecień 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Składniki:1 szklanka
mąki1
żółtko4 łyżki
cukru pudru1/2 kostki
masłatłuszcz do wysmarowania formy
śliwkiMąkę mieszamy z
cukrem pudrem. Dodajemy
żółtko i miękkie
masło i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy w folię i dajemy na godzinę do lodówki. W tym czasie dokładnie myjemy i osuszamy
śliwki. Kroimy je na połówki i usuwamy pestki.Okrągłą formę na tartę smarujemy
masłem i wyklejamy
ciastem. Ciasto nie za bardzo
daje się wałkować, więc zazwyczaj kruszę je w palcach prosto na wysmarowaną formę i po prostu wyklejam całą.Ciasto nakłuwamy widelcem i układamy
śliwki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 45 minut. Jeśli
śliwki są bardzo soczyste, możemy jeszcze dopiec od
spodu 5-10 minut.Nie muszę chyba dodawać, że najlepsza jest na ciepło.http://www.rogalikblog.pl/wp-content/uploads/2010/05/IMG_4591.jpg