Wykonanie
Robiłam je już wielokrotnie. Ostatnio wpadł mi w ręce wymietolony wycinek z gazety z przepisem, więc musiałam je ponownie 'popełnić' ;-) Uwielbiam ten zapach duszonych w miodzie
jabłek. Bardzo prosty, ale efektowny deser.Składniki-1/2 szkl.
cukru pudru-20 dag
masła-30 dag
mąki-
jajko-
żółtko-6 dużych słodkich
jabłek (najlepiej z czerwoną skórką ;-))-szklanka
miodu-3-4 łyżki
soku z cytryny-4 łyżki
wiśni z kompotu-
masło i
mąka do foremekPrzygotowanie
Mąkę przesiać przez sito, dodać
masło, posiekać. Dodać
cukier, szczyptę
soli, wbić
jajko i
żółtko, oprószyć
solą, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, włożyć na godzinę do lodówki.Foremki na tartaletki natłuścić
masłem, oprószyć
mąką. Ciasto wyjąć, cienko rozwałkować. Wyciąć krążki, wyłożyć nimi foremki. Piec 15-20 minut w temp. 180 st. (najlepiej z termoobiegiem). Tartaletki wyjąć, ostudzić.
Jabłka umyć, osuszyć. Przekroić na pół, dokładnie usunąć gniazda nasienne.
Jabłka pokroić w półplasterki, skropić
sokiem z cytryny. Patelnię o grubym dnie rozgrzać, wlać
miód, chwilę podgrzewać, aż
miód się stopi. Włożyć plasterki
jabłek. Mieszając, smażyć na małym ogniu kilka minut. Ostudzić.
Jabłka dekoracyjnie ułożyć na tartaletkach, na środku ułożyć
wiśnie, polać resztą
miodu.
Smacznego! ;-)