ßßß
jajkołyżka cukru różanego1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej1/4 szklanki mleka2 łyżeczki masłajabłkocukier puderJabłko obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.Białko oddzielić od żółtka.Żółtko zmiksować z mlekiem i mąką.Białko ubić na sztywną pianę z cukrem różanym (przepis na cukier tutaj klik).Połączyć dwie masy delikatnie ze sobą.Dodać jabłko, wymieszać.Na patelni rozpuścić łyżeczkę masła i wylać masę, a gdy się zetnie przewrócić omlet na drugą stronę - można podłożyć pod omlet znowu łyżeczkę masła.Jeszcze na patelni omlet pokroić na mniejsze kawałki.Po zbrązowieniu przełożyć na talerz i podawać posypany cukrem pudrem.
Klasyczną wersję tego omletu znajdziecie tutaj - klik .