Wykonanie
Różowe.
Słodkie.
Mniej lub.
Bardziej.
jajkołyżka
cukru różanego
1/4 szklanki
mąki pełnoziarnistej
1/4 szklanki
mleka2 łyżeczki
masłajabłkocukier puderJabłko obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
Białko oddzielić od
żółtka.
Żółtko zmiksować z
mlekiem i
mąką.
Białko ubić na sztywną pianę z
cukrem różanym (przepis na
cukier tutaj klik).
Połączyć dwie masy delikatnie ze sobą.
Dodać
jabłko, wymieszać.
Na patelni rozpuścić łyżeczkę
masła i wylać masę, a gdy się zetnie przewrócić omlet na drugą stronę - można podłożyć pod omlet znowu łyżeczkę
masła.
Jeszcze na patelni omlet pokroić na mniejsze kawałki.
Po zbrązowieniu przełożyć na talerz i podawać posypany
cukrem pudrem.


Klasyczną wersję tego omletu znajdziecie tutaj - klik .