ßßß
Kruche, delikatne ciasto z dodatkiem serka homo. Wypełnione pachnącymi lekko kwaskowatymi jabłuszkami. Pyszności!Składniki:350 g mąki krupczatki120 g cukru pudru110 g zimnego masła3 żółtka100 g serka homogenizowanegoDodatkowo:1 i 1/2 kg jabłek (u mnie papierówki)2 łyżki cukru pudrubiałko + łyżka mleka2 łyżki cukru gruba rafineria (może być też zwykły)Mąkę posiekaj razem z masłem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto.Ciasto powinno być sprężyste, nie powinno się przyklejać do rąk ani się kruszyć. Jeśli się kruszy dodaj odrobinę serka jeśli się lepi podsyp mąką. Zawiń w folie i włóż do lodówki na 30 minut.Jabłka umyj, odetnij końce i pokrój w cieniutkie plasterki. Moje jabłka były z działki dlatego ich nie obierałam, większe pestki i twarde środki usuń. Jabłka posyp cukrem pudrem i na chwilę odstaw na bok.Natłuść kawałek pergaminu, połóż ciasto i rozwałkuj je na kształt koła o grubości mniej więcej 3 mm. Od brzegu pozostaw 3 cm margines a na środku ułóż plasterki jabłek. Margines ciasta który pozostawiłeś delikatnie podnieś i połóż na jabłka. Brzegi posmaruj białkiem rozkłóconym z mlekiem. Posyp cukrem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz około 30-35 minut aż brzegi się zarumienią.