Wykonanie
Kochani! Koniec z wymówkami typu "nie piekę ciast, bo nie mam piekarnika". Piekarnik w tym przypadku wcale nie jest potrzebny, ale bez kuchenki min. jednopalnikowej i patelni się nie obędzie :) Początkowo wątpiłam w powodzenie tego przepisu, ale ciasto wyszło :) Co prawda wyglądem nie powala, bo z jednej strony troszkę za bardzo się przypiekło, ale w końcu spędziło na patelni 1 , 5 h, więc chyba można przymknąć na to oko :). Najważniejsze, że wszystkim smakowało. Nikt nie wierzył, że to ciasto z patelni. Polecam serdecznie.
Składniki:3
jajka120 g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego250 g
jogurtu naturalnego60 ml
oleju375 g
mąki16 g
proszku do pieczenia2
jabłkacukier puder do posypaniaPrzygotowanie:1. Do misy miksera wbić
jajka, dodać
cukier,
cukier waniliowy i miksować do białości (kilka minut, aż masa zwiększy swoją objętość). W międzyczasie umyć
jabłka, obrać i pokroić w drobną kostkę.2. Do ubitych
jajek dodać
jogurt naturalny i kontynuować miksowanie. Następnie dodać
olej.3. Zmniejszyć obroty miksera i ciągle miksując stopniowo dodawać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Chwilkę miksować do połączenia składników.4. Na koniec dodać
jabłka i wymieszać wszystko łyżką.5. Patelnię (u mnie o średnicy 28 cm) wysmarować
olejem. Nadmiar tłuszczu wytrzeć ręcznikiem papierowym.
6. Ciasto przełożyć na patelnię, wyrównać i przykryć pokrywką.
7. "Piec" na najniższym ogniu do momentu suchego patyczka, z wierzchu ciasto też powinno być prawie suche. U mnie trwało to 1,5 h (W oryginalnym przepisie autorka podaje czas pieczenia ok. 50 min. zwracając uwagę, że czas może być różny w zależności od kuchenki. Ja mam kuchenkę elektryczną i
kurek ustawiłam
między 2 a 3).Po sprawdzeniu, że ciasto już nie przywiera do patyczka, trzeba je przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze przez 10 min. pod przykryciem. Jak przewrócić ciasto na drugą stronę? Ja przykryłam patelnię deską do krojenia, przełożyłam patelnię "do góry nogami", a następnie ciasto z deski przeniosłam za pomocą
łopatek drewnianych.8. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypać
cukrem pudrem.Źródło/ Inspiracja: kalejdoskoprenaty.blogspot.com