Wykonanie
Ach ten
rabarbar :) Chodził za mną i chodził, aż wreszcie dopadł mnie w sklepie... a że miałam upiec ciasto, to tak wyszło... i miało być z kruszonką, ale strasznie się spieszyłam, więc zostało z
cukrem pudrem. Nawet lepiej ;)
Jogurtowe ciasta są super bazą pod różne
owoce,
śliwki,
jabłka czy właśnie np.
rabarbar, który
owocem podobno nie jest ;) W każdym razie ciasto idealnie komponuje się z kwaśnym
rabarbarem.Skończyły mi się drewniane patyczki, postanowiłam więc sprawdzić czy ciasto jest gotowe
makaronem spaghetti :) I wiecie co się stało? Klucha ułamała mi się w cieście :) Ale ktoś zjadł i nie zauważył... ;)Składniki (blaszka o wymiarach 28 cm x 24 cm):- 4
jajka- 1 niepełna szklanka
cukru + łyżka do
rabarbaru- 2 łyżki domowego
cukru waniliowego- 180 g
jogurtu naturalnego- czubata łyżka
wiórków kokosowych (można pominąć)- 0,5 szklanki
oleju- 3 szklanki
mąki- 3 łyżeczki
proszku do pieczenia- 150 g
rabarbaru- 1 średniej wielkości
jabłko-
cukier puder do posypania ciastaPrzygotowanie:1.
Jogurt mieszamy z wiórkami kokosowymi.
Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy na nieduże kawałki, zasypujemy łyżką
cukru i odstawiamy.
Jabłko obieramy i kroimy w niewielką kostkę.2.
Jajka ubijamy mikserem przez kilka minut na puszystą masę (nawet 5 minut). Następnie dodajemy
cukier z
cukrem waniliowym,
jogurt z wiórkami oraz
olej. Miksujemy tylko do połączenia się składników na najmniejszych obrotach.3. Stopniowo dodajemy do masy
mąkę, cały czas miksując, ale również tylko aż składniki się połączą.4. Przekładamy ciasto (jest dosyć gęste) do wyłożonej papierem do pieczenia formy i rozprowadzamy równomiernie. Na wierzch układamy
jabłka i
rabarbar. Uwaga!
Rabarbar puści sok, dodajemy same kawałki
rabarbaru, bez soku!5. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok. 40 - 45 minut. Pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
Posypujemy ciasto sporą ilością
cukru pudru...