Wykonanie
Bardzo łatwa do wykonani Przepyszna letnia
tarta z niesamowicie kremowym musem z
truskawek. Kruche ciasto+
truskawki- to zawsze coś pysznego!Składniki:250 g
mąki130 g
masłajedno
jajkocukier waniliowy3 łyżki
cukru pudrułyżeczka
proszku do pieczeniałyżka
śmietany kremówki½ szklanki
cukrupół kilo truskawek+ ok 100 g na dekorację100 ml
mleka3 łyżeczki
żelatyny170 ml
śmietany kremówkiMąkę przesiewamy, dodajemy
masło jajko,
cukier waniliowy,
cukier puder,
proszek do pieczenia i łyżkę
śmietany- zagniatamy ciasto. Ważne, aby ciasto było jednolite i gładkie. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą, i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty o średnicy 29 cm. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy
grochem lub
ryżem. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 °C, ciasto musi nabrać złocistego koloru.
Truskawki myjemy usuwamy szypułki- blendujemy.
Żelatynę zalewamy zimną
wodą, gdy napęcznieje rozpuszczamy w ją gorącym
mleku, dokładnie mieszamy i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno. Miksując dodajemy
cukier, delikatnie wlewamy mus
truskawkowy i
żelatynę. Mieszamy dokładnie. Tak przygotowany krem wkładamy do lodówki, gdy delikatnie zacznie tężeć wylewamy go na wystudzone ciasto. Całość wkładamy do lodówki, na 4-5 godzin, najlepiej na całą noc. Gotowe ciasto dekorujemy
truskawkami.Smacznego :-)
Śledź Nas na: