ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 2 szklanekcukier 0,5 szklanekcukier waniliowy 1 sztukmargaryna 0,5 kosteksmalec 2 łyżek stołowychśmietana 2 łyżek stołowychjajka 2 sztukproszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowychsól 1 szczyptaser mielony 1 kilogramówSernix 1 sztukjajka 5 sztukcukier 1 szklanekmleko 0,75 szklanekcukier waniliowy 1 sztukolejek cytrynowy według uznaniasok z cytryny według uznaniarodzynki 100 gramówskórka pomarańczowa kandyzowana 100 gramówgalaretka 2 sztukwiórki kokosowe według uznaniaWykonanie:Ciasto: do przesianej mąki dodać margarynę, smalec, śmietanę, jajka, pół szklanki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli oraz kilka kropel olejku cytrynowego. Wszystko posiekać nożem i wyrobić kruche ciasto. Rozwałkować i wylepić nim dno i boki dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia.Masa serowa: 5 żółtek utrzeć mikserem ze szklanką cukru, dodając porcjami mielony ser, mleko, sernix, sok z cytryny do smaku, kolka kropel olejku cytrynowego, wymoczone, osączone rodzynki i skórkę kandyzowaną. Jeśli jest za mało słodka, to dodać jeszcze cukru do smaku. Dobrze wymieszać i na końcu połączyć z pianą z białek, ubitą na sztywno ze szczyptą soli. Przełożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Wystudzić.Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejące (gęstniejące) wylać na zimny sernik. Obficie posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić w lodówce.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: Kasia i TomekData: 2009-04-30Az slinka cieknie..Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: