Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
cukier 0,5 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
margaryna 0,5 kostek
smalec 2 łyżek stołowych
śmietana 2 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
ser mielony 1 kilogramówSernix 1 sztuk
jajka 5 sztuk
cukier 1 szklanek
mleko 0,75 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
olejek cytrynowy według uznania
sok z cytryny według uznania
rodzynki 100 gramów
skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gramów
galaretka 2 sztuk
wiórki kokosowe według uznaniaWykonanie:Ciasto: do przesianej
mąki dodać
margarynę,
smalec,
śmietanę,
jajka, pół szklanki
cukru,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia i szczyptę
soli oraz kilka kropel
olejku cytrynowego. Wszystko posiekać nożem i wyrobić kruche ciasto. Rozwałkować i wylepić nim dno i boki dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia.Masa serowa: 5
żółtek utrzeć mikserem ze szklanką
cukru, dodając porcjami mielony
ser,
mleko, sernix,
sok z cytryny do smaku, kolka kropel
olejku cytrynowego, wymoczone, osączone
rodzynki i skórkę kandyzowaną. Jeśli jest za mało słodka, to dodać jeszcze
cukru do smaku. Dobrze wymieszać i na końcu połączyć z pianą z
białek, ubitą na sztywno ze szczyptą
soli. Przełożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejące (gęstniejące) wylać na zimny sernik. Obficie posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić w lodówce.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor:
Kasia i TomekData: 2009-04-30Az
slinka cieknie..Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: