Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
piersi z kurczaka 400 gramów
cebula 1 sztuk
por 200 gramów
marchewka 300 gramów
pieprz czarny, ziarka 10 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
pieczarki 250 gramów
szparagi białe, słoik 1 sztuk
zielony groszek 80 gramów
ryż 200 gramów
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
olej 1 łyżek deserowych
sok cytrynowy 2 łyżek deserowych
śmietana kwaśna 80 gramów
natka pietruszki, pęczek 0,5 sztukWykonanie:
Mięso umyć i osuszyć. Oczyszczone
pory pokroić na duże kawałki.
Marchewkę oczyścić. W garnku zagotować 1 litr
wody, dodać
sól, ziarenka
pieprzu,
liść laurowy,
pory,
marchewkę oraz
mięso i gotować pod przykryciem na dużym ogniu 20 minut.Oczyszczone
pieczarki pokroić na połówki. Osączone
szparagi pokroić na kawałki. Opłukany
ryż ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić.
Mięso wyjąć z garnka,
bulion zachować.
Marchewkę pokroić w plasterki. Odmierzyć 1/2 litra
bulionu.
Grzyby podsmażyć na rozgrzanym
oleju, podlać
bulionem i zagotować. Zagęścić sos
mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w 3 łyżkach zimnej
wody. Dodać
zielony groszek,
marchewkę,
szparagi i
mięso. Zagotować, doprawić do smaku
sola,
pieprzem,
cukrem i
sokiem z cytryny. Na końcu dodać
śmietanę i posiekaną
natkę z
pietruszki. Podawać z
ryżem. Gotowe danie udekorować
ziołami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: