ßßß Cookit - przepis na Ragout z kurczaka z ryżem

Ragout z kurczaka z ryżem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
piersi z kurczaka 400 gramów
cebula 1 sztuk
por 200 gramów
marchewka 300 gramów
pieprz czarny, ziarka 10 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
pieczarki 250 gramów
szparagi białe, słoik 1 sztuk
zielony groszek 80 gramów
ryż 200 gramów
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
olej 1 łyżek deserowych
sok cytrynowy 2 łyżek deserowych
śmietana kwaśna 80 gramów
natka pietruszki, pęczek 0,5 sztuk
Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć. Oczyszczone pory pokroić na duże kawałki. Marchewkę oczyścić. W garnku zagotować 1 litr wody, dodać sól, ziarenka pieprzu, liść laurowy, pory, marchewkę oraz mięso i gotować pod przykryciem na dużym ogniu 20 minut.
Oczyszczone pieczarki pokroić na połówki. Osączone szparagi pokroić na kawałki. Opłukany ryż ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić.
Mięso wyjąć z garnka, bulion zachować. Marchewkę pokroić w plasterki. Odmierzyć 1/2 litra bulionu. Grzyby podsmażyć na rozgrzanym oleju, podlać bulionem i zagotować. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w 3 łyżkach zimnej wody. Dodać zielony groszek, marchewkę, szparagi i mięso. Zagotować, doprawić do smaku sola, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Na końcu dodać śmietanę i posiekaną natkę z pietruszki. Podawać z ryżem. Gotowe danie udekorować ziołami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5066/Ragout-z-kurczaka-z-ryzem