ßßß Cookit - przepis na Placek cebulowy

Placek cebulowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 200 gramów
mąka 300 gramów
drożdże 30 gramów
cukier 0,5 łyżek stołowych
mleko 150 mililitrów
masło 9 łyżek stołowych
śmietana 2 łyżek stołowych
jajko 5 sztuk
bułka 100 gramów
mleko 100 mililitrów
cebula 2 sztuk
wątróbka 600 gramów
boczek 100 gramów
natka pietruszki 0,5 sztuk
jabłka 4 sztuk
mąka 1 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
olej według uznania
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować i zimne przemielić.Odstawić. Do mąki dodać pokruszone drożdże, cukier i mleko, dokładnie mieszać , przestać w momencie gdy ciasto będzie miało jednolitą masę. Odstawić na 40 minut pod przykryciem. Po tym czasie połączyć z ziemniakami jajkiem, śmietaną, masłem znów ugnieść na jednolitą masę i ponownie odstawić na kolejne 40 minut.
Farsz: chleb lub czerstwą bułkę zalać mlekiem. Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Boczek i wątróbkę drobno posiekać. Cebulę ostudzić i połączyć z boczkiem i wątróbką i chlebem jajkami i natką. Wszystko dokładnie wymieszać.Przyprawić do smaku.Ciastem wylepić płaską blachę . Wyłożyć masę i piec 45 minut w 170 stopniach C. Jabłka umyte, pokroić w plasterki, usmażyć na maśle. Cebulę pokroić w talarki smażyć na oleju. Ciasto podawać na ciepło z dodatkiem jabłek i cebulki.
Uwagi:
Istnieje jeszcze jedna wersja tego przepisu: jabłka i cebulkę daje się przed pieczeniem na wątróbkę i piecze około 50 minut w 170 stopniach C
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Staropolska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7061/Placek-cebulowy