Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 200 gramów
mąka 300 gramów
drożdże 30 gramów
cukier 0,5 łyżek stołowych
mleko 150 mililitrów
masło 9 łyżek stołowych
śmietana 2 łyżek stołowych
jajko 5 sztuk
bułka 100 gramów
mleko 100 mililitrów
cebula 2 sztuk
wątróbka 600 gramów
boczek 100 gramów
natka pietruszki 0,5 sztuk
jabłka 4 sztuk
mąka 1 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
olej według uznaniaWykonanie:
Ziemniaki ugotować i zimne przemielić.Odstawić. Do
mąki dodać pokruszone
drożdże,
cukier i
mleko, dokładnie mieszać , przestać w momencie gdy ciasto będzie miało jednolitą masę. Odstawić na 40 minut pod przykryciem. Po tym czasie połączyć z
ziemniakami jajkiem,
śmietaną,
masłem znów ugnieść na jednolitą masę i ponownie odstawić na kolejne 40 minut.Farsz:
chleb lub czerstwą
bułkę zalać
mlekiem.
Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na
maśle.
Boczek i
wątróbkę drobno posiekać.
Cebulę ostudzić i połączyć z
boczkiem i
wątróbką i
chlebem jajkami i
natką. Wszystko dokładnie wymieszać.Przyprawić do smaku.
Ciastem wylepić płaską blachę . Wyłożyć masę i piec 45 minut w 170 stopniach C.
Jabłka umyte, pokroić w plasterki, usmażyć na
maśle.
Cebulę pokroić w talarki smażyć na
oleju. Ciasto podawać na ciepło z dodatkiem
jabłek i
cebulki.Uwagi:Istnieje jeszcze jedna wersja tego przepisu:
jabłka i
cebulkę daje się przed pieczeniem na
wątróbkę i piecze około 50 minut w 170 stopniach CAutor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia StaropolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: