Wykonanie
Składniki na ciasto:3 szklanki
mąki1 szklanka
mleka3
jajka5 dag
masła4 dag
drożdży1 łyżka
cukru½ łyżeczki
soliSkładniki na nadzienie:75 dag
kapusty kiszonej25 dag
ziemniaków2
cebule¼ kostki
masła1
jajko do smarowania
bułek1 kostka grzybowa
sól do smaku
pieprz ziołowy do smakutłuszcz do formyWykonanie ciasta:
Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką ciepłego
mleka,
cukrem, łyżką
mąki- po czym odstawić do wyrośnięcia. Następnie wymieszać
mąkę z rozczynem,
mlekiem,
jajkami i wyrabiać ciasto przez 15 rękami. Gdy ciasto będzie lśniące, wlać roztopiony tłuszcz, wyrobić ponownie, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.Wykonanie nadzienia:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc.
Cebule drobno posiekać i usmażyć na chrupiąco.
Kapustę przepłukać, włożyć do garnka, zalać
wodą, dodać kostkę
grzybową i ugotować. Następnie
kapustę odcedzić , odcisnąć, wymieszać z ostudzonymi
ziemniakami, przyprawić do smaku i dodać 1 łyżkę
masła z
cebulką.

Wykonanie bułeczek:Z wyrośniętego ciasta urywać po kawałku, spłaszczyć na dłoni i nadziewać farszem kapuścianym. Zlepiać jak pączki, formując dosyć duże
bułki. Układać na blachę wysmarowaną tłuszczem, smarować buły rozmąconym
jajkiem i piec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Następnie przestudzone, złociste buły w ciepłym masełku z
cebulką.