Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 30 dekagramów
margaryna 20 dekagramów
żółtko 2 sztuk
sól według uznania
kaczka 2 sztuk
cielęcina 25 dekagramów
wołowina 25 dekagramów
wątróbka wieprzowa 30 dekagramówpodgardla 30 dekagramów
boczek wędzony 10 dekagramów
słonina 15 dekagramów
seler 1 sztuk
pietruszka 1 sztuk
cebula 1 sztuk
grzyby suszone 1.5 dekagramów
bułka czerstwa 8 dekagramów
wino czerwone 30 mililitrów
jajko 3 sztuk
liście laurowe 2 sztuk
pieprz 1 gramów
gałka muszkatołowa według uznania
ziele angielskie według uznania
jałowiec 1 łyżek deserowychWykonanie:
Mąkę przesiać, posiekać z
margaryną, dodać
żółtka i
sól, zagnieść szybko i dokładnie ciasto, następnie ochłodzić; 2/3 ciasta upiec w odpowiedniej formie w gorącym piekarniku. Skruszałe
kaczki oczyścić, wypatroszyć, opłukać i osączyć. Natrzeć
solą wymieszaną z utłuczonym jałowcem i pozostawić na 2-3 godz. Z
cielęciny,
wątróbki,
wołowiny, podgardla i
wędzonego boczku przyrządzić pasztet według przepisu Pasztet z
cielęciny. Każdą
kaczkę podzielić na 6 części.
Słoninę pokrajać w cienkie plasterki, stopić na patelni na silnym ogniu i obrumienić
kaczki, następnie przełożyć je wraz z tłuszczem do rondla, podlać
wodą lub rosołem (pół szklanki), dodać
cebulę pokrajaną w plasterki i udusić pod przykryciem. Pod koniec duszenia wlać
wino. Gdy
kaczki są już zupełnie miękkie, oddzielić
mięso od kości. Do formy wyłożonej
ciastem nakładać na przemian warstwę pasztetu i
mięso uduszonych
kaczek, na wierzch położyć warstwę pasztetu, wyrównać i przykryć
ciastem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 min. Przed podaniem wyjąć na okrągły półmisek. Podawać z
sosem musztardowym lub
korniszonowym.Uwagi:dzikie
kaczki,
cielęcina bez kości,
wołowina bez kościPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: