ßßß Cookit - przepis na Pasztet z dzikich kaczek w kruchym cieście

Pasztet z dzikich kaczek w kruchym cieście

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 30 dekagramów
margaryna 20 dekagramów
żółtko 2 sztuk
sól według uznania
kaczka 2 sztuk
cielęcina 25 dekagramów
wołowina 25 dekagramów
wątróbka wieprzowa 30 dekagramów
podgardla 30 dekagramów
boczek wędzony 10 dekagramów
słonina 15 dekagramów
seler 1 sztuk
pietruszka 1 sztuk
cebula 1 sztuk
grzyby suszone 1.5 dekagramów
bułka czerstwa 8 dekagramów
wino czerwone 30 mililitrów
jajko 3 sztuk
liście laurowe 2 sztuk
pieprz 1 gramów
gałka muszkatołowa według uznania
ziele angielskie według uznania
jałowiec 1 łyżek deserowych
Wykonanie:
Mąkę przesiać, posiekać z margaryną, dodać żółtka i sól, zagnieść szybko i dokładnie ciasto, następnie ochłodzić; 2/3 ciasta upiec w odpowiedniej formie w gorącym piekarniku. Skruszałe kaczki oczyścić, wypatroszyć, opłukać i osączyć. Natrzeć solą wymieszaną z utłuczonym jałowcem i pozostawić na 2-3 godz. Z cielęciny, wątróbki, wołowiny, podgardla i wędzonego boczku przyrządzić pasztet według przepisu Pasztet z cielęciny. Każdą kaczkę podzielić na 6 części. Słoninę pokrajać w cienkie plasterki, stopić na patelni na silnym ogniu i obrumienić kaczki, następnie przełożyć je wraz z tłuszczem do rondla, podlać wodą lub rosołem (pół szklanki), dodać cebulę pokrajaną w plasterki i udusić pod przykryciem. Pod koniec duszenia wlać wino. Gdy kaczki są już zupełnie miękkie, oddzielić mięso od kości. Do formy wyłożonej ciastem nakładać na przemian warstwę pasztetu i mięso uduszonych kaczek, na wierzch położyć warstwę pasztetu, wyrównać i przykryć ciastem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 min. Przed podaniem wyjąć na okrągły półmisek. Podawać z sosem musztardowym lub korniszonowym.
Uwagi:
dzikie kaczki, cielęcina bez kości, wołowina bez kości
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1629/Pasztet-z-dzikich-kaczek-w-kruchym-ciescie