Wykonanie
Składniki na ciasto (ok. 100 sztuk pasztecików):4 szklanki
mąki1
margaryna1 szklanka kefiru/śmietany/jogurtu naturalnego2
żółtka1
jajko10 dag
drożdży2 łyżki
cukrusól do smakuSkładniki na farsz:1 kg
mięsa:
łopatka wieprzowa/mięso drobiowe/z
królika30 dag
boczku2
marchewki1
seler1
pietruszka2
cebulepieprz,
sólliść laurowy,
ziele angielskiegałka muszkatałowa
Drożdże należy wymieszać z
cukrem, a kiedy będą już płynne dodać do pozostałych składników. Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać:
mąkę przesiać przez sito,
margarynę pokroić w
płatki, dodać
kefir,
śmietanę albo
jogurt,
żółtka,
jajko,
sól oraz
drożdże wymieszane z
cukrem. Wyrobić ciasto i pozostawić na 15 minut, aby "odpoczęło".Farsz możemy przygotować z jednego rodzaju
mięsa, jednak ja wykorzystałam 3 rodzaje:
łopatkę wieprzową,
mięso drobiowe i
mięso z królika.
Mięso i
boczek należy ugotować w wywarze warzywnym, dodając
marchewkę,
pietruszkę i
seler.
Cebulę należy tylko sparzyć w tym wywarze. Dodajemy
liść laurowy i
ziele angielskie, doprawiamy do smaku.Gotowe i przestygnięte
mięso oraz warzywa mielimy. Farsz doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i szczyptą
gałki muszkatałowej.Przygotowane ciasto dzielimy na porcje, które należy rozwałkować. Na rozwałkowanym kawałku ciasta układamy wałek
mięsnego farszu i zlepiamy brzegi, smarując je rozkłóconym
białkiem. Tak powstały wałek należy odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2 cm.
Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym
jajkiem.
Pieczemy w temp. 180 st przez 20-25 minut.
Polecam z czerwonym barszczem:)