Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 210 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
sól według uznania
koperek 3 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
margaryna 1 łyżek stołowych
żółtko 2 sztukrosół 100 mililitrów
śmietana 250 mililitrów
woda 3 litrów
sól według uznania
pieprz 8 sztuk
ziele angielskie 4 sztuk
liście laurowe 2 listków
selera 1/2 sztuk
cebula 1 sztuk
por 1 sztuk
pietruszka 1 sztuk
marchweki 2 sztuk
wołowina z kością 1 kilogramówWykonanie:
Mięso umyć, włożyć do wrzącej, osolonej
wody, dodać
przyprawy i gotować na małym ogniu. Jarzyny obrać, umyć.
Cebulę przekroić na pół i zrumienić na gorącej patelni. Włożyć do rosołu i gotować razem z
mięsem. Przygotować sos: zrobić zasmażkę z
margaryny i
mąki, rozprowadzić zimnym rosołem i gotować mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać
śmietanę rozbitą z
żółtkami,
koperek i
sól. Sos dobrze podgrzać, ale nie gotować. Ugotowane
mięso pokroić na plastry lub kawałki (nie wyjmować kostek), ułożyć na półmisku i ugarnirować jarzynami z rosołu. Podawać z
kartoflami puree,
włoską kapustą. Osobno podać sos.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: