ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegokuskus 500 gramówłopatka barania 500 gramówwołowina pokrojona na kawałki 250 gramówkoncentrat pomidorowy 150 gramówcebula 3 sztukseler naciowy, łodyga 1 sztukpapryka zielona 1 sztukpapryczka ostra 1 sztuknatka piepruszki posiekana 3 łyżek stołowychrodzynki 50 gramówgroch włoski, wymoczony 250 gramówszafran 1 szczyptaolej 2 łyżek stołowychharissa 2 łyżek stołowychgałka muszkatołowa 1 szczyptasól według uznaniapieprz według uznaniakolendra, listki według uznaniaWykonanie:Do rondla wlać 1 litr wody, osolić, dodać koncentrat pomidorowy, szafran, gałkę muszkatołową, zagotować i gotować na małym ogniu 15 minut. Dodać pokrojone na niewielkie kawałki mięso, oczyszczone i pokrojone warzywa9 poza grochem i cebulą), natkę oraz pozostałe przyprawy, wymieszać i gotować jeszcze 40 minut.Kuskus ugotować na parze i odstawić w ciepłe miejsce. Wymoczony groch ugotować w bulionie. Oczyszczoną i posiekaną cebule przesmażyć z wymoczonymi rodzynkami.Kuskus ułożyć na okrągłym półmisku w formie kopca. Na wierzchu umieścić kawałki mięsa, obłożyć je ugotowanymi jarzynami, obsypać grochem i liśćmi kolendry.Osobno podawać rodzynki z cebulą i przecedzony wywar, w którym gotowały się warzywa i mięso.Uwagi:Harisę można zastąpić pastą chili.Jest to potrawa marokańska.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z MięsaKomentarze:Autor: AnkhData: 2010-06-01sorki, zwracam honor, nie zauwazylam ze jest napisane groch wloski, a to to samo co ciecierzyca i kolendra tez jest, ale nadal brakuje typowych przypraw jak kumin. No i nie ma cukini i marchwi, a to podstawa.Autor: ANkhData: 2010-06-01 na pierwszy rzut oka ten przepis sie nie kwalifikuje. nie zastapilabym w zyciu ciecierzycy grochem, to zwykla profanacja. Poza tym zabraklo przypraw takich jak kumin, gozdziki, kardamon, imbiru i kolendry. Jak zastapisz wszystko czyms innym to z potrawa marokanska niewiele bedzie to mialo wspolnego.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: