ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegokurczak 2 sztukczosnek 3 ząbkimasło 50 gramówwątróbki 5 sztukbułka czerstwa 2 sztukmasło 100 gramówjajka 2 sztukmleko 0,75 szklanekcukier 1 łyżek deserowychnatka pietruszki 1 pęczekpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone małe kurczaki natrzeć solą i zmiażdżonym czosnkiem.Farsz: 100g masła utrzeć z żółtkami i wymieszać z drobno posiekana surową wątróbką, namoczoną w mleku i odciśniętą bułka oraz posiekana natką. Mieszając, doprawić solą oraz pieprzem i cukrem. Masę delikatnie wymieszać z ubita na sztywno pianą z białek.Farszem nadziać kurczaki, zszyć bawełniana nicią, ułożyć w brytfannie, wlać na dno trochę gorącej wody. Stopionym masłem polać tuszki i piec ok. 60 minut. Na początku w 200 stopniach, a gdy skórka się zrumieni, to w 170 stopniach, często polewając wytworzonym sosem. Kurczaki podzielić na porcje. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, marchewką z groszkiem i mizerią lub sałatą ze śmietaną.Uwagi:Czosnek można zastąpić przyprawą do kurczaka.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: