ßßß Cookit - przepis na Kurczaki po polsku

Kurczaki po polsku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
kurczak 2 sztuk
czosnek 3 ząbki
masło 50 gramów
wątróbki 5 sztuk
bułka czerstwa 2 sztuk
masło 100 gramów
jajka 2 sztuk
mleko 0,75 szklanek
cukier 1 łyżek deserowych
natka pietruszki 1 pęczek
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone małe kurczaki natrzeć solą i zmiażdżonym czosnkiem.
Farsz: 100g masła utrzeć z żółtkami i wymieszać z drobno posiekana surową wątróbką, namoczoną w mleku i odciśniętą bułka oraz posiekana natką. Mieszając, doprawić solą oraz pieprzem i cukrem. Masę delikatnie wymieszać z ubita na sztywno pianą z białek.
Farszem nadziać kurczaki, zszyć bawełniana nicią, ułożyć w brytfannie, wlać na dno trochę gorącej wody. Stopionym masłem polać tuszki i piec ok. 60 minut. Na początku w 200 stopniach, a gdy skórka się zrumieni, to w 170 stopniach, często polewając wytworzonym sosem. Kurczaki podzielić na porcje. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, marchewką z groszkiem i mizerią lub sałatą ze śmietaną.
Uwagi:
Czosnek można zastąpić przyprawą do kurczaka.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8928/Kurczaki-po-polsku