ßßß Cookit - przepis na Kurczak faszerowany wątróbką

Kurczak faszerowany wątróbką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
kajzerka 1 sztuk
mleko 1 szklanek
wątróbki drobiowe 200 gramów
natka pietruszki 1 pęczek
masło 3 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
bułka tarta 5 łyżek stołowych
masło sklarowane 1 łyżek stołowych
cukier według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umytego, osuszonego kurczaka natr5zeć z wierzchu i od środka solą. W mleku namoczyć bułkę. wątróbki oczyścić i razem z odciśniętą wątróbką zmielić lub posiekać. Opłukana natkę posiekać. Utrzeć żółtka z masłem, dodać wątróbki, natkę, bułkę tartą, szczyptę cukru, soli oraz pieprzu i utrzeć na gładką masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i wymieszać z nadzieniem. Włożyć farsz do środka kurczaka i zaszyć. W brytfannie z rozpuszczonym masłem ułożyć tuszkę grzbietem do dołu. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach, polewając na przemian sosem z pieczenia oraz gorącą wodą. Kurczaka podawać w całości z wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12470/Kurczak-faszerowany-watrobka