ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegokurczak 1 sztukmasło 4 ząbkipieprz według uznaniasól według uznaniakajzerka 1 sztukmleko 0,5 szklanekwątróbki drobiowe 2 sztukmasło 2 łyżek stołowychjajka 2 sztuknatka pietruszki 2 łyżek stołowychbułka tarta 5 łyżek stołowychcukier 1 szczyptaWykonanie:Umytego, osuszonego kurczaka natrzeć wewnątrz i na wierzchu pieprzem oraz solą i odstawić do lodówki na 3 godziny.Farsz: namoczoną w mleku kajzerkę odcisnąć i zmiksować z wątróbkami. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami masła, dodać wątróbki, posiekaną natkę, bułkę tartą, szczyptę cukru, mieszając, doprawić solą do smaku. Ubić białka na sztywna piane i połączyć z nadzieniem.Włożyć farsz do środka kurczaka i zaszyć bawełnianą nicią. Ułożyć w brytfance, polać 2 łyżkami roztopionego masła i piec ok. 50 minut w 200 stopniach. Podczas pieczenia polewać kurczaka wytworzonym sosem i skrapiać wodą. Na 20 minut przed końcem pieczenia posmarować kurczaka pozostałym roztopionym masłem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: