ßßß Cookit - przepis na Kurczak faszerowany po polsku

Kurczak faszerowany po polsku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
masło 4 ząbki
pieprz według uznania
sól według uznania
kajzerka 1 sztuk
mleko 0,5 szklanek
wątróbki drobiowe 2 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
bułka tarta 5 łyżek stołowych
cukier 1 szczypta
Wykonanie:
Umytego, osuszonego kurczaka natrzeć wewnątrz i na wierzchu pieprzem oraz solą i odstawić do lodówki na 3 godziny.
Farsz: namoczoną w mleku kajzerkę odcisnąć i zmiksować z wątróbkami. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami masła, dodać wątróbki, posiekaną natkę, bułkę tartą, szczyptę cukru, mieszając, doprawić solą do smaku. Ubić białka na sztywna piane i połączyć z nadzieniem.
Włożyć farsz do środka kurczaka i zaszyć bawełnianą nicią. Ułożyć w brytfance, polać 2 łyżkami roztopionego masła i piec ok. 50 minut w 200 stopniach. Podczas pieczenia polewać kurczaka wytworzonym sosem i skrapiać wodą. Na 20 minut przed końcem pieczenia posmarować kurczaka pozostałym roztopionym masłem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11933/Kurczak-faszerowany-po-polsku