ßßß Cookit - przepis na Kurczak faszerowany

Kurczak faszerowany

nazwa

Wykonanie

Kurczak faszerowany to fajny pomysł na niedzielny obiad. Wyszedł bardzo soczysty, dzięki pieczeniu w rękawie.
Przepis z gazetki sklepów Stokrotka .
Składniki:
1,5 kg kurczak
20 dag wątróbki drobiowej
bułka kajzerka namoczona w mleku
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki masła
1 jajko
1 cebula
natka pietruszki
sól
pieprz
Umytego kurczaka natrzeć solą i pieprzem na zewnątrz i w środku. Schłodzić. Cebulę pokroić w kostkę, wątróbkę także. Cebulę zeszklić na 2 łyżkach masła, dodać wątróbkę. Wystudzić. Do wątróbki dodać bułkę namoczoną i odciśniętą z mleka, żółtko, posiekaną natkę, łyżkę masła i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. dodać ubite białko i wymieszać łyżką.
Masą napełnić kurczaka. Zaszyć otwory nicią. Piec godzinę w 180 st. C. z termoobiegiem. W trakcie pieczenia podlewać kurczaka wywarem powstałym z pieczenia. Podawać z warzywami z patelni.
PS. Można piec w rękawie jak ja, wtedy wyjdzie jaśniejszy i dłużej trzeba piec, ale będzie soczysty. Rękaw przekłuć po upływie 30 min.
Źródło:http://mojakulinarnaarkadia.blogspot.com/2015/03/kurczak-faszerowany.html