ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegokurczak 1 sztukbułka czerstwa 100 gramówwątróbki drobiowe 200 gramówmleko 0,75 szklanekjajka 2 sztukkoperek posiekany 3 łyżek stołowychmasło 50 gramówolej 2 łyżek stołowychczosnek 3 ząbkisok z cytryny 0,5 sztuksól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Umytego, osuszonego kurczaka natrzeć w środku i na zewnątrz czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i odstawić na 1h.Bułkę namoczyć w mleku. Wątróbki oczyścić z błon i żyłek, drobno posiekać. Masło utrzeć z żółtkami. Do wątróbek dodać odciśniętą bułkę, masło z żółtkami, koperek, pianę ubitą z białek. Przyprawić solą i pieprzem. Kurczaka napełnić farszem. Otwór zaszyć bawełnianą nicią. Przywiązać nicią skrzydełka i nóżki do korpusu. Kurczaka ułożyć na natłuszczonej łyżką oleju brytfannie, podwijając szyję pod spód. Wierzch tuszki posmarować resztą oleju. Całość podlać kilkoma łyżkami wody. Piec 60 minut w 180 stopniach. W czasie pieczenia często polewać wytapiającym się tłuszczem. Podawać z borówkami.Uwagi:Skórka kurczaka pięknie się zrumieni i będzie chrupiąca, gdy podczas pieczenia kilka razy posmarujemy ją pędzelkiem umoczonym w piwie.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: masakraData: 2011-12-29beznadziejaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: