ßßß Cookit - przepis na Kurczak faszerowany wątróbkami

Kurczak faszerowany wątróbkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
bułka czerstwa 100 gramów
wątróbki drobiowe 200 gramów
mleko 0,75 szklanek
jajka 2 sztuk
koperek posiekany 3 łyżek stołowych
masło 50 gramów
olej 2 łyżek stołowych
czosnek 3 ząbki
sok z cytryny 0,5 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Umytego, osuszonego kurczaka natrzeć w środku i na zewnątrz czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i odstawić na 1h.
Bułkę namoczyć w mleku. Wątróbki oczyścić z błon i żyłek, drobno posiekać. Masło utrzeć z żółtkami. Do wątróbek dodać odciśniętą bułkę, masło z żółtkami, koperek, pianę ubitą z białek. Przyprawić solą i pieprzem. Kurczaka napełnić farszem. Otwór zaszyć bawełnianą nicią. Przywiązać nicią skrzydełka i nóżki do korpusu. Kurczaka ułożyć na natłuszczonej łyżką oleju brytfannie, podwijając szyję pod spód. Wierzch tuszki posmarować resztą oleju. Całość podlać kilkoma łyżkami wody. Piec 60 minut w 180 stopniach. W czasie pieczenia często polewać wytapiającym się tłuszczem. Podawać z borówkami.
Uwagi:
Skórka kurczaka pięknie się zrumieni i będzie chrupiąca, gdy podczas pieczenia kilka razy posmarujemy ją pędzelkiem umoczonym w piwie.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Komentarze:
Autor: masakra
Data: 2011-12-29
beznadzieja
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6641/Kurczak-faszerowany-watrobkami